Fortidens synder gør Danmark til sundhedstaber

8. marts 2013 15:02 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Fortidens synder gør Danmark til sundhedstaber
Billede mangler

Fortidens dårlige vaner har indhentet Danmark.

 

Det fastslår Sundhedsstyrelsen, efter det er kommet frem, at danskerne dør tidligere og har færre sunde leveår end borgerne i de fleste andre vestlige lande ifølge en opgørelse fra det britiske lægetidsskrift The Lancet.

»Først og fremmest handler det om, at danskerne meget tidligt begyndte at ryge, og kvinderne kom meget tidligt ud på arbejdsmarkedet og begyndte at ryge i den forbindelse,« siger Jette Jul Bruun, der er chef for forebyggelse og borgernære sundhedstilbud i Sundhedsstyrelsen.

»Det er en lang proces, der går tilbage til 50erne, da Danmark lå i top fire, og som fortsatte op i 80erne og 90erne, hvor vi efterhånden bevægede os ned på listen. Vi begyndte ikke med ét at leve anderledes, men livsstilen for 30-40 år siden slår igennem nu,« uddyber Jette Jul Bruun, der peger på rygning som den absolut største forklaring på Danmarks kedelige placering som nummer 18 af 19 i den internationale sundhedskonkurrence.

Hun understreger, at danskernes rygning samlet set falder lige så stille år efter år, men at udviklingen først slår igennem på middellevetiden om nogle år.

Danskerne har udsigt til at leve 67,9 sunde og raske år, før vi begynder at løbe ind i alvorlige helbredsproblemer, og gennemsnitsdanskeren dør i en alder af 78,9 år. Det er et godt stykke op til toppen af sundhedsligaen, hvor økonomisk hårdt plagede middelhavslande som Spanien og Italien indtager første- og andenpladsen.

To andre eksperter i folkesundhed er enige i, at rygning er den helt store årsag til, at Danmark skraber bunden i The Lancets opgørelse – blandt andre professor Torben Sigsgaard fra Aarhus Universitet.

»Det hænger sammen med de danske kvinders rygevaner. Mange er kommet tidligere ud på arbejdsmarkedet end i andre europæiske lande, og her har de adopteret de mandlige kollegaers dårlige vaner. Efterhånden som mændene har lagt de dårlige vaner på hylden, så er kvinderne fortsat. Det har vi ikke nogen præcis forklaring på,« forklarer Torben Sigsgaard.

Han mener, at de mange tabte sunde leveår skyldes kronisk obstruktiv lungesygdom (ofte forkortet KOL), som mange rygere rammes af, og som typisk giver åndenød, daglige hosteanfald og øget slimdannelse.

Det samme gør Bo Christensen, professor i folkesundhed ved Aarhus Universitet.

»Det er en sygdom, som ikke har en særlig høj status i befolkningen. Den opfattes som en selvforskyldt sygdom, og det er formentlig forklaringen på, at KOL ikke har den opmærksomhed, som sygdommen faktisk berettiger til,« siger professoren.

Hvis Danmark skal højere op på sundhedslisten, skal danskere med tegn på KOL hurtigere lade sig diagnosticere, anbefaler Bo Christensen, der også ser, at rygestoppet som minimum fastholdes.

Opgørelsen i The Lancet fik fredag Lægeforeningen til at opfordre regeringen til at gå mere håndfast frem i forebyggelsen i sit kommende sundhedsudspil.

»Tallene understreger, at den hidtidige strategi i Danmark har fejlet,« siger Jette Dam-Hansen, formand for Lægeforeningens forebyggelsesudvalg, med henvisning til blandt andet den afskaffede fedtafgift.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu