Frankrigs offensiv i Mali skrider frem langs Hovedvej 15

25. januar 2013 16:33 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Frankrigs offensiv i Mali skrider frem langs Hovedvej 15
Billede mangler

Franske styrker har sammen med soldater fra Malis regeringshær genvundet kontrollen med byerne langs strategisk hovedvej. Oprørerne presses tilbage mod nord. Men hvad sker der, når byerne er faldet? Det afghanske spøgelse er dukket op i Frankrig.

 

Senest er den franskledede offensiv ifølge Reuters nået til Hombori godt 160 kilometer syd for en af oprørernes stærkeste bastioner, byen Gao.

Fredag meddelte kilder i Malis hær, at Hombori er tilbageerobret, og at de al-Qaeda-relaterede oprørere er drevet ud af byen.

Mønstret følger tilbageerobringen af en række sydligere byer som Kanno og Diabaly:

Først bomber franske jagerfly løs på oprørernes positioner, ammunitionsdepoter og køretøjer, og siden rykker de franske specialstyrker ind sammen med Malis regeringssoldater og nedkæmper eventuelle tilbageværende oprørere. Når byen er »renset«, ruller regulære franske soldater ind og besætter strategiske positioner i byerne.

Den franske luft- og landoffensiv startede 11. januar med angreb på oprørerne i og uden for Kanno. Oprørerne var i en lang konvoj på vej yderligere mod syd og truede hovedstaden Bamako. De franske flyangreb smadrede mange af køretøjerne, dræbte snesevis af oprørere og satte en stopper for fremmarchen. Siden er byerne langs den strategiske Hovedvej 15 en efter en blevet tilbageerobret, efter at jagerflyene har gjort forarbejdet.

Eksperter anslår oprørsstyrkerne til maksimalt 3.000 mand bestående af flere enkeltgrupper, men som ikke desto mindre sammen med civile tilhængere blandt tuaregbefolkningen har formået at få kontrol med mere end halvdelen af landet. Over for dem står foreløbig 2.500 toptrænede og veludrustede franske soldater og styrker fra Malis hær.

De tidligere og nuværende kampe har drevet 400.000 mennesker på flugt, og FNs flygtningehøjkommissariat UNHCR sendte fredag en ny appel om international hjælp til flygtningene. UNHCR har kun fået 60 procent af de midler, der skal til for at hjælpe flygtningene med tæpper telte og andre fornødenheder.

I det nordligste Mali har oprørere med forbindelse til al-Qaeda i Nordafrika udråbt deres egen stat, Azawad, og påtvunget befolkningen Sharia-loven i den mest barske udgave med blandt afhugning af lemmer og stening. En del af oprørerne har stor kamperfaring efter at have kæmpet i Libyen på oberst Gaddafis side og taget store mængder våben med tilbage til Mali.

Malis regeringshær tæller 7.000 dårligt uddannede soldater, som efter alt at dømme i løbet af de næste uger får international støtte med træning af europæiske militærrådgivere.

Samtidig er en fælles afrikansk militærstyrke med blandt andet 1.500 soldater fra Nigeria under opbygning i Mali. Den skal sammen med Malis hær også sættes ind mod at nedkæmpe oprørerne.

Danmark har som bekendt sendt et militært Hercules-fly og 40 mand af sted til Mali for at hjælpe franskmændene med transportopgaver. Længere er der ikke politisk vilje til at gå. Afghanistan spøger, og som udenrigsminister Villy Søvndal( SF) har slået fast:

– Afrika må selv klare sine konflikter.

I Frankrig er de smertefulde erfaringer fra Afghanistan også begyndt at dukke op i debatten.

For som kommentatoren Yves Threard påpegede i den franske avis Le Figaro i denne uge: Når byerne er indtaget. Hvad så? Så vil der stadig være tusindvis af kvadratkilometer store landområder.

– Frygten for et nyt Afghanistan ligger dybt i folk. Godt hjulpet på vej af det faktum, at vores soldater ser ud til at være meget alene om at fortsætte jagten på terroristerne, lød det fra ham.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu