Fransk spænding til det sidste

5. maj 2012 15:55 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Fransk spænding til det sidste
Billede mangler

Socialisten François Hollande er favorit, det betyder ikke at valget er afgjort.
Til det sidste er der spænding om udfaldet, når Frankrigs 46 millioner vælgere søndag går til valgurerne for at vælge ny præsident.
Der ventes en valgdeltagelse på omkring 83 procent i den anden og afgørende valgrunde, hvor kun Hollande og den siddende konservative præsident, Nicolas Sarkozy, er opstillet.
Ved første valgrunde for to uger siden, hvor en halv snes kandidater var opstillet, fik Hollande 28,6 procent af stemmerne, mens Sarkozy fik 27,2 procent.
– Alle muligheder står åbne, lød overskriften hen over forsiden på lørdagens udgave af den franske avis Liberation, som fastslog, at Hollande valgkampen igennem hele forløbet har været favorit til at vinde, men at ingen kan udelukke en overraskelse.
Avisen fremhævede, at Hollandes chancer for at vinde blev forbedret i valgkampens slutfase, da Sarkozy står mere isoleret end nogensinde før, efter at både Den Nationale Front og centrumpolitikeren François Bayrou har lagt afstand til ham.
Præsidentvalget har ført til et opbrud i hele det politiske landskab, og de forskellige partier positionerer sig allerede nu til det snarlige parlamentsvalg.
Et medlem af Den Nationale Front, hvis vælgere er blevet opfordret til at stemme blankt af partilederen Marine Le Pen, siger til Liberation, at hans parti nu kan få en ny stærk position.
– Jeg vil absolut ikke have mere af Sarkozy. Højrefløjen må omgruppere sig omkring Den Nationale Front, siger Jean-Marc Arzalier, som er lokal partileder i departementet Gard i Sydfrankrig.
Den konservative avis Le Figaro skriver i en leder om “det historiske præsidentvalg”, at alle bør gøre sig klart, at det gælder Frankrigs fremtid.
– Det er ikke en konkurrence, hvor det gælder om at stemme på den kandidat, man finder mest sympatisk. Det drejer sig om at finde en præsident, der har kapacitet til at gennemføre et program for Frankrig, skriver avisen og tilføjer, at andre EU-lande ser med dyb skepsis på Hollandes økonomiske politik.
Valgkampen sluttede officielt sent fredag aften, hvorefter det ifølge fransk lov både forbudt at føre kampagne og foretage nye målinger.
Sarkozy sagde i sin sidste valgtale i byen Sables d’Olonne, at det bliver dødt løb.
– Hver stemme tæller. Ingen kan forestille sig, hvor snævert det bliver, sagde Sarkozy, som forudsagde “en stor overraskelse” på valgdagen.
Hollande, der sluttede sin kampagne i Perigueux, skal ikke have nogen hvileperiode, hvis han vinder.
– Jeg tager fat med det samme. Landets problemer forsvinder ikke med Nicolas Sarkozys eventuelle nederlag. Han tager ikke gæld, arbejdsløshed og sociale problemer med sig, sagde han.
I et forsøg på at indhente sin modstanders forspring har Sarkozy gået målrettet efter Den Nationale Fronts 6,4 millioner vælgere, hvilket udløste et brud med midterpolitikeren François Bayrou. Denne har omkring ni millioner i ryggen og blev nummer fem i første valgrunde.
– Den linje, som Sarkozy er slået ind på i runde to, er voldelig og den er i strid med vore værdier, sagde Bayrou kort før valgdagen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu