Fransk trussel: Ingen finanspagt uden vækst

17. maj 2012 12:59 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Fransk trussel: Ingen finanspagt uden vækst
Billede mangler

Næppe er den nye franske finansminister, Pierre Moscovici, udpeget af præsident François Hollande, før han lægger ud med at skrue bissen på i diskussionen om, hvordan EU kan løse sin gældskrise.
Frankrig vil nemlig kun ratificere EU’s finanspagt, hvis den ikke længere udelukkende handler om budgetdisciplin og sparetiltag, men også om, hvordan man får genskabt økonomisk vækst.
Noget, som Hollande også slog kraftigt på i sin valgkamp op til præsidentvalget.
– Som det er blevet sagt meget klart, så vil pagten ikke blive ratificeret, som den er nu, og den skal færdiggøres med et kapitel om vækst, en vækststrategi, siger Moscovici ifølge nyhedsbureauet AFP til tv-stationen BFMTV.
– Vi skal have en nyorientering, hvad angår genopbygningen af Europa – men uden at vende ryggen til budgetdisciplin, siger han og fastslår, at finanspagten skal konkretiseres:
– Og her taler vi om en ambitiøs vækststrategi.
Den 54-årige Pierre Moscovici har som tidligere europaminister indgående kendskab til EU-systemet. Han stod i spidsen for den valgkamp, der gav Hollande sejren ved præsidentvalget 6. maj.
Hollande har tidligere luftet muligheden af at genforhandle finanspagten, men det har især Tyskland med forbundskansler Angela Merkel i spidsen på det kraftigste afvist.
Efter den franske præsidents tiltrædelsesbesøg i Berlin tirsdag aften er Merkel åben for vækstinitiativer, så længe de ikke rokker ved selve substansen i finanspagten.
25 af EU’s 27 medlemslande har underskrevet eurolandenes finanspagt, der har som hovedformål at sikre økonomisk stabilitet i EU, så man undgår økonomiske kriser fremover. Kun Storbritannien og Tjekkiet står udenfor.
Pagten træder i kraft, når den er godkendt af 12 eurolande, og den skal efter planen gælde pr. 1. januar 2013.
Foreløbig har kun Grækenland, Portugal og Slovenien ratificeret pagten, som blandt andet foreskriver, at et lands strukturelle underskud – budgetunderskuddet renset for konjunkturudsving – højst må være 0,5 procent af BNP.
Irland er det eneste land, der afholder en folkeafstemning om pagten. Det sker 31. maj, få dage efter at Hollande 23. maj vil præsentere sine idéer på et ekstraordinært EU-topmøde, hvor vækst er det eneste officielle emne på dagsordenen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu