Franske homoseksuelle rykker tættere på ægteskab

12. februar 2013 22:25 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Franske homoseksuelle rykker tættere på ægteskab
Billede mangler

FRANKRIG: Franske homoseksuelle kom tirsdag et stort skridt tættere på at kunne gifte sig.

 

Et flertal i underhuset i det franske parlament stemte nemlig ja til homoægteskaber, og hvis overhuset følger trop om et par måneder, kan landets bøsser og lesbiske formelt få papir på hinanden.

»Vi har ført en vigtig og ædel kamp,« sagde fortaler for homoægteskaber, justitsminister Christiane Taubira, inden afstemningen, som endte med 329 stemmer for og 229 stemmer imod.

Underhusets klare ja til homoægteskaber er ifølge nyhedsbureauet Reuters den vigtigste sociale reform i Frankrig siden 1981, hvor landet afskaffede dødsstraffen. Loven har dog mødt kraftig modstand fra konservative kræfter i det overvejende katolske land. Franske muslimer og evangeliske kristne har også raset mod loven, og på dagen for afstemningen i underhuset, gik hundredtusindvis af franskmænd på gaden for at vise deres modstand mod loven. Der var dog også mange demonstranter, som valgte at bakke op om regeringens lovforslag.

I Frankrig har det været kendt som loven om »ægteskab for alle«, og den har fået bølgerne i det franske parlament til at gå særdeles højt. Op til afstemningen har modstanderne blandt andet forsøgt at forsinke processen ved ifølge Reuters at stille 5.000 ændringsforslag, og samtidig har parlamentarikerne brugt mere end 100 timer på at debattere, om folk af det samme køn må gifte sig med hinanden.

Loven er blevet betegnet som et af de mest splittende initiativer under den socialistiske præsident, Francois Hollandes, embede.

Blandt franskmændene har emnet også været ivrigt debatteret, men et lille flertal er dog for loven, viser en måling, analysebureauet CSA foretog 13. marts. Her svarede et flertal på 51 procent, at de var for, mens 43 angav at være imod.

Det franske overhus, Senatet, skal stemme om »ægteskab for alle« 2. april, og først herefter kan loven træde i kraft forudsat, at det ender med et ja. Det tyder alt dog på, idet Socialisterne og deres allierede har flertal.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu