Fremtidens patientpleje skal foregå uden for sygehusene

24. februar 2013 05:37 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Fremtidens patientpleje skal foregå uden for sygehusene
Billede mangler

En stor del af fremtidens sygepleje skal foregå uden for sygehusene. Sådan lyder visionen fra sundhedsminister Astrid Krag (SF), skriver Politiken.

 

Hun mener, at en skelsættende forandring af hele sundhedssektoren er blevet overskygget af snak om sammenlægninger og supersygehuse.

»Vi står midt i en kæmpe omlægning af hele vores sygehusvæsen, og kommunerne har skullet finde deres ben efter en årrække med fokus på supersygehusene og på at udbygge de højt specialiserede hjerte- og kræftbehandlinger. Der er brug for at kaste samme den samme mængde opmærksomhed hen på det, man kunne kalde det nære sundhedsvæsen, hvor telepsykiatri og hjælp til eksempelvis lungepatienter og diabetikere ikke længere foregår på sygehusene. Så kommer vi til at have en helt anden tilgang til vores sundhedsvæsen, hvor det i højere grad er patienten, der får magten over sit sygeforløb, og hvor man bliver indlagt mindre, hvis det ikke er nødvendigt,« siger hun til avisen.

Tankerne om at flytte flere sundhedsfunktioner ud af sygehusene kommer efter kritik fra læger, sygeplejersker og patientforeninger på grund af den massive overbelægning.

Der har været krav fra både læger og patienter om et stop for nedskæringen af sengepladser, der fra 2007 til 2011 er blevet reduceret med 15 procent.

Det afviser sundhedsministeren.

»For mig handler det ikke om antallet af senge, men om rette patient i rette seng på det rette tidspunkt. Sandheden er jo, at der i for mange tilfælde ligger en patient i en hospitalsseng, som burde ligge hjemme. men jeg erkender, at mens antallet af sengedage falder, så er antallet af ambulante besøg steget. Så der er en kode, vi ikke har fået knækket endnu. Der er noget, vi stadig ikke gør rigtigt, siger hun til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu