ANNONCE

Frustrerede læger beder borgere om at stoppe

5. januar 2021 18:31 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Borgere, der gerne vil booke tid til coronavaccine, giver ekstra pres på telefonerne hos praktiserende læger.

Frustrerede læger beder borgere om at stoppe
Det er planen, at alle borgere på sigt vil blive inviteret til at modtage coronavaccinen. Det vil ske efter invitation via e-boks eller almindeligt brev, hvis man er undtaget fra digital post. (Arkivfoto). Foto: Agnieszka Sadowska/Reuters

Hvad kan, og skal, man så gøre, hvis man gerne vil vaccineres mod covid-19?

– Ingenting, siger Direktør for Praktiserende Lægers Organisation, Jonatan Schloss, til Newsbreak.dk.

Mange danskere ringer ellers i disse dage til deres praktiserende læge for at spørge til, hvornår de kan blive vaccineret mod covid-19.

Det skaber pres på de i forvejen belastede telefonlinjer, lyder det fra formanden for de praktiserende læger, Jørgen Skadborg.

– Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi er for få praktiserende læger og i forvejen har travlt med at betjene folk, der henvender sig – også med coronarelaterede emner.

– Så vi har ikke brug for tomgangshenvendelser, hvor vi alligevel ikke kan sige andet, end at det ved vi ikke endnu, siger Jørgen Skadborg.

De står forrest

Beboerne på plejecentre står forrest i køen til at få vaccinen.

Landets regioner har oplyst, at man inden udgangen af denne uge vil have uddelt det første af to vaccinestik til plejehjemsbeboere, der måtte ønske det.

Dermed er man foran tidsplanen, og det betyder, at der også er åbnet vaccinationsklinikker beregnet til andre målgrupper.

Det gælder eksempelvis ældre, der bor i eget hjem, og som modtager praktisk og personlig pleje af kommunen.

Det kan også være andre borgere, der er i særlig risiko for at få et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med covid-19.

Men borgerne skal ikke kontakte deres praktiserende læge for at booke en vaccine, lyder det fra Jørgen Skadborg.

Du skaber problemer

Direktør for Praktiserende Lægers Organisation, Jonatan Schloss, fortæller Newsbreak.dk, at der er rigtig mange borgere, der har ringet til både praktiserende læger og sygehuse, fordi de mener, at nu er det deres tur til at blive vaccineret.

Men da det ikke er enkeltpersoner, der bestemmer, hvornår det er deres tur, skaber de mange opkald ikke andet end støj på linjen hos sundhedsvæsnet.

– Systemet har de oplysninger, de skal bruge, siger Jonatan Schloss.

Du bliver inviteret

Borgere, der er visiteret til vaccination, modtager invitation gennem e-boks eller papirbrev, hvis man er undtaget fra at modtaget digital post.

Tirsdag er det dog kommet frem, at tusindvis af borgere, som skulle have modtaget tilbud om vaccination, slet ikke er blevet indkaldt via e-boks.

Det skriver TV2, der har fået oplysningen bekræftet af de fem regioner.

Ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i Region Midtjylland ligger fejlen hos Statens Serum Institut (SSI).

– Alt er gjort klart – nu mangler vi blot borgerne. Der er sket en fejl hos Statens Serum Institut. Instituttet har på grund af en teknisk fejl ikke fået informeret de borgere, som skulle vaccineres, i e-boks, siger han til Aarhus Stiftstidende.

Jonatan Schloss fortæller, at borgere ikke kan skubbe sig foran i køen, uanset hvem de ringer til.

– Det eneste, der sker, er at du blokerer for lægens telefon eller sygehusets telefon, siger Jonatan Schloss til Newsbreak.dk.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu