Frygt for fyreseddel holder ansatte fra at sygemelde sig

3. januar 2013 21:53 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Frygt for fyreseddel holder ansatte fra at sygemelde sig
Billede mangler

Medarbejdere i både det offentlige og private har mindre sygefravær. 
 Af: Søren Ploug Lilmoes, Berlingske Nyhedsbureau
 
Når krisen kradser og fyringsrunde afløser fyringsrunde, er mange medarbejdere i højere grad tilbøjelig til at snuppe en panodil og tage på arbejde i stedet for at sygemelde sig. Det er ifølge to arbejdsmarkedsforskere den væsentligste forklaring på, at sygefraværet er faldende i både den offentlige og private sektor. Dansk Erhverv peger på mindre pjæk som en forklaring på faldet.
 
– Folk er bange for, at de selv skal blive næste offer for en prikkerunde, og derfor slæber man sig på arbejde, selv om man har lettere sygdom, siger arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Han peger på, at man har set en tilsvarende tendens under tidligere kriser.
 Læs også: Kommunale chefer ringer til syge ansatte
 
– Undersøgelser peger på, at folk er bange for at fyret. Derfor presser man sig selv hårdere under krisen, fordi man ikke vil sende et dårligt signal til arbejdsgiveren, siger arbejdsmarkedsforsker og professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.
 
Tal fra Danmarks Statistik viser, at sygefraværet i 2011 var lavere end året før. I staten og regionerne faldt sygefraværet i gennemsnit med 0,4 dage per medarbejder. I kommunerne faldt det med 0,2 dage, mens de ansatte i den private sektor i snit havde 0,3 færre sygedage i 2011 end året før.
 Læs også: Bliver du syg i ferien har du ret til en ny
 
Både Henning Jørgensen og Flemming Ibsen peger på en anden mulig årsag til det faldende sygefravær: En del af de medarbejdere, der har haft meget fravær, er allerede afskediget, og derfor »belaster« de ikke statistikken længere.
 
Dansk Erhverv medgiver, at virksomhederne lægger mærke til medarbejdere, der over længere tid har højt fravær.
– Som arbejdsgivere kigger vi på mange faktorer, når vi ser på, hvem vi kan undvære. Men det er klart, at står valget mellem to medarbejdere, som er lige dygtige, så vil man selvfølgelig vælge at beholde vedkommende, der kommer mest på arbejdet, siger Rikke B. Ørum, chef for HR & Arbejdsmiljø i Dansk Erhverv.
 
Hun peger på andre årsager til det faldende sygefravær. Den indsats, virksomhederne har ydet for at nedbringe fraværet, har båret frugt. Dansk Erhverv har undersøgt omfanget af pjækkeri, og en del medarbejdere har i den forbindelse givet udtryk for, at de af og til snupper en pjækdag.
 
– Vi kan håbe på, at krisen er med til at reducere omfanget af pjækkeri, siger Rikke B. Ørum og understreger, at man skal blive hjemme under dynen, hvis man er syg:
– Arbejdsgiverne vil gerne have, at syge medarbejdere bliver hjemme, fordi møder de op på job, kan de smitte kollegerne og dermed skabe mere sygdom på arbejdspladsen, siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu