ANNONCE

Frygter asbest efter skolebrand

27. marts 2019 07:31 | Af: Newsbreak.dk

Kommunen advarer borgere i berørt område.

Politiet årsager fortsat brandårsagen. Foto: TV2 Lorry.

Der var asbest på den nu nedbrændte Tjørnelyskolen i Greve, og det får tirsdag kommunen til at anbefale, at man ikke rører ved asken, der har spredt sig til gader og haver i området.

I går meldte kommunen ellers ud, at asbesten er blevet inde på brandtomten, og at der derfor ikke er fare forbundet med asken. Men i dag er meldingen altså en anden.

– Vores første vurdering var i går, at der nok ikke var den store risiko i forhold til, hvor der var asbest. Men vi har så talt med embedslægen, som siger, at vi skal tage prøver og tage vores forholdsregler. Så det er det, vi giver videre nu, siger Rikke Hvelplund, centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Greve Kommune, til TV 2 Lorry.

Kommunens nye udmelding om asken har vakt bekymring blandt flere beboere.

– Man bliver bange for, hvad der kan være af asbest og andre ting i den kæmpestore, sorte sky, og hvad der kan være konsekvenser og følger ved at indånde det, siger Martine Heidmann Christiansen, der bor tæt på den nedbrændte skole sammen med sin familie.

– Er det kræft, der i værste tilfælde vil kunne komme? Det er jo ikke lige det, man har lyst til skal ramme én selv og ens børn, lyder det fra den bekymrede mor.

Du skal ikke røre ved det

Centerchef Rikke Hvelplund opfordrer borgerne til at følge en række forholdsregler i den kommende tid.

– Vores anbefaling lige nu er, at man tager sine forholdsregler og ikke rører ved asken eller fejer rundt med den og luger i haven i øjeblikket, indtil vi lidt mere præcist ved, hvad der er i aksen, og om der er risiko for asbest, som er noget af det, man vil være meget opmærksom på, siger Rikke Hvelplund.

Kommunen har desuden besluttet, at børnene i dagsinstitutionen Tjørnelyhuset, som ligger tæt på brandtomten, i den kommende tid skal lege andre steder end på dagtilbuddets udearealer.

Greve Kommune har sendt asken til analyse, og svaret vil komme i løbet af to-tre uger. Kommunen vil derefter offentliggøre resultatet og følge op med anbefalinger til borgerne.

Hvis borgere beboerne i området alligevel har brug for at flytte på asken, bør de bruge plastichandsker, lyder opfordringen fra kommunen.

Teenagere tilbageholdt af politiet

Branden brød ud skolen søndag eftermiddag og var så voldsom, at der måtte tilkaldes brandfolk på tværs af flere beredskaber.

Trods den massive slukningsindsats lykkedes det dog ikke at redde bygningen, som nedbrændte totalt.

Ingen personer kom til skade som følge af branden, men flere beboere i området måtte evakueres, da branden udsendte kraftige røgskyer, der var farlige. Af samme årsag blev borgerne i området bedt om holde sig inden døre og lukke vinduer og døre.

Midt- og Vestsjællands Politi kunne mandag ikke sige noget om, hvordan branden opstod. Men de undersøger stadig, om det kan have været en gruppe på syv teenagedrenge, der stod bag.

Drengene, der var på stedet, da branden brød ud, blev søndag tilbageholdt af politiet, efter der forinden var indløbet en anmeldelse om, at en gruppe drenge havde knust ruder på skolen.

Drengene blev løsladt efter en afhøring, da de er under den kriminelle lavalder og ikke kan sigtes. Politiet har oplyst, at de stadig undersøger drengenes rolle i forbindelse med branden.

Tjørnelyskolen, der ligger i Greve-bydelen Hundige, har siden 2017 været nedlagt, og den stod til at skulle nedrives.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu