Kend dit fuglefoder og få de rigtige gæster i haven

15. januar 2018 19:47 | Af: Louise Bennetzen, lb@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Du kan selv bestemme, hvilke fugle, du inviterer ind i haven, når du fodrer dem.

Mejser, solsorte, musvitter eller duer. Du har måske dine favoritter blandt de fugle, der aflægger haven besøg. Og afhængigt af hvilket fuglefoder, du vælger, vil du lokke forskellige gæster forbi.

– Solsikkefrø, hampefrø og æbler er noget, mange fugle godt kan lide. De kan ikke nødvendigvis lide alle tre ting, men så er man ret godt dækket ind. Fedt og nødder er de også glade for, siger biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening.

– I behersket omfang kan man også fodre med brød, man skal bare sørge for, at det ikke er i et omfang, så det tiltrækker rotter, tilføjer han.

Biolog Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse foreslår, at man har én type frø per foderautomat, fordi fuglene som regel har nogle favoritfrø.

Til gengæld kan man sagtens have forskellige frø i foderautomater flere steder i haven. Se her, hvilket fuglefoder, der lokker de forskellige fugle til.

Solsikkefrø

Med solsikkefrø inviterer man blåmejser og musvitter indenfor.

– Solsikkefrø er store og meget fedtholdige. Og det er sådan nogle som mejserne glade for, fortæller Michael Carlsen.

Mejserne bliver ikke ved foderstedet og spiser. De henter et frø og tager det med til et sted, hvor de føler sig trygge.

– Det vil sige, at de ikke vil have små frø, for så skal man flyve mange gange for et relativt lille udbytte. Men de store solsikkefrø er flyveturen værd, forklarer Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Hampefrø

Fylder man foderautomaten med hampefrø, så er det fugle som spurve, stillitser og bogfinker, der jubler. De sidder på stedet og spiser, og derfor er det fint med små frø som hampefrø.

– Mejser vil som regel flyve op og kigge, og hvis man har hampefrø, så vil de måske snuppe et enkelt frø, men så daffer de af igen, for det gider de ikke rigtig, siger Michael Carlsen.

Fedt

Om vinteren kan en fugl som rødhalsen have svært ved at få sin daglige ration af insekter og edderkopper. Den vil derfor rigtig gerne have noget fedt.

– Fedt er der masser af energi i, og i løbet af vinteren har fuglene brug for god energi, fortæller Michael Carlsen.

Mejse, solsort, husskade samt mange andre fugle kan også godt lide at få fat i fedt, tilføjer han.

Han er ikke meget for de købte mejsekugler, men bruger selv gerne en fyrrekogle, som har åbnet sig inde i varmen, så man kan smøre fedt ind i koglen.

– Min egen erfaring er god med for eksempel svinefedt, som jeg blander med lidt havregryn for at give det en lidt bedre konsistens at arbejde med, når man ælter det og putter det i en kokosnød eller smører det i kogler, siger biologen.

Med en snor i toppen er den lige til at hænge i et træ eller en busk.

Bruger man de købte, skal man klippe nettet af for fuglenes skyld, siger Michael Carlsen.

Nødder

Hvis du gerne vil lægge noget andet fuglefoder ud i haven end frø, kan du prøve nødder.

– Nødder er gode, også fordi de er fedtholdige. Mange fodrer for eksempel med peanuts uden skal eller lignende. I virkeligheden kan man fodre med de fleste nødder, jeg tror bare, peanuts er billigere, siger Michael Carlsen.

Nødderne er eksempelvis mejser glade for.

Æbler

Mange lægger æbler ud til solsorten. Men faktisk er der også andre drosler, der kan få glæde af dem.

– Rigtig mange haver har besøg af sjagger og vindrosler i løbet af vinteren. Men hvis man bare lægger æblerne ud ét sted, så er det ofte sådan, at den dominerende solsort bare sidder på dem, fortæller Michael Carlsen og tilføjer:

– Nogle gange kan den finde på bare at sidde der, selv om den har spist det, den skal bruge. Og så kommer de andre ikke til.

Tricket er derfor at lægge æbler forskellige steder.

– Så kan man opleve, at der sidder en solsort ved det ene æble, en sjagger ved det andet og en vindrossel ved det tredje. Og de to sidste arter havde man måske slet ikke set, hvis man ikke havde spredt dem lidt ud, for de havde bare ikke fået lov at komme til, forklarer han.

Klik igennem galleriet ovenover for at se, hvordan du laver dit eget fuglefoder.

Kilde: VoresVilla

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu