ANNONCE

Fugleinfluenza på dansk ø: Intet salg af æg

26. februar 2021 17:24 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Udbruddet blev opdaget torsdag

En hobbybesætning i Østermarie på Bornholm er ramt af den smitsomme fuglinfluenza H5N8.

Fjerkræejere i området bliver omfattet af særlige restriktioner, mens kravet om at holde fjerkræ under overdækning og tag fortsat gælder for hele landet.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Statens Serum Institut har torsdag aften konstateret H5N8 fugleinfluenza i hobbybesætning med 20 høns og 3 moskusænder i nærheden af Østermarie, Bornholm. For at forhindre yderligere smitte til fugle i området er fuglene i fjerkræholdet aflivet fredag.

– H5N8 er meget smitsom og vi gør alt hvad vi kan for at forhindre, at fugleinfluenzaen spreder sig til andre fugle. Den er alvorlig for fuglene, og for at bremse smitten indfører vi restriktioner for fjerkræejere i området, siger souschef i Fødevarestyrelsen, Tim Petersen.

Med udbruddet ved Østermarie indfører Fødevarestyrelsen zoner rundt om den smittede farm, hvor fjerkræbesætningerne bliver underlagt særlige restriktioner.

Inden for en 10 kilometerzone bliver det blandt andet forbudt at sælge æg samt at flytte æg, høns og andet fjerkræ uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen, og alle fjerkræejere inden for en trekilometerzone har pligt til at registrere deres fuglehold.

Længerevarende krav

Med det nye udbrud forventer Fødevarestyrelsen ikke, at kravet om at holde fjerkræ under overdækning og tag bliver ophævet foreløbigt.

Udbrud af fugleinfluenza har store konsekvenser for fjerkræbranchens eksport til lande uden for EU. Fødevarestyrelsen forventer, at blandt andet, at Japan, Rusland, De Forenede Arabiske Emirater og Singapore nu forlænger deres importstop for danske æg og fjerkræ.

Fugleinfluenza er meget alvorlig for fugle, og der kan i meget sjældne tilfælde ske smitte til mennesker ved nær kontakt med smittede dyr. Der er netop rapporteret om få tilfælde af smitte til mennesker i udlandet, men der er ikke konstateret smitte mellem mennesker.

Derfor er det vigtigt at undgå berøring med døde, vilde fugle.

“Hvis du fjerner døde vilde fugle og ikke kan undgå at berøre dem, anbefales det, at du bruger handsker”, oplyser Fødevarestyrelsen.

Fakta

Fakta om fugleinfluenza H5N8

•Fugleinfluenza smitter normalt ikke til mennesker. I sjældne tilfælde er der dog påvist sygdom hos mennesker, der har haft tæt kontakt til fugle. Læs mere om risikoen for smitte til mennesker på Statens Serum Instituts side Fugleinfluenza.

•Hvis du har rørt ved en død fugl, bør du for en sikkerheds skyld vaske hænderne grundigt med vand og sæbe.

•Den type fugleinfluenza, der nu er fundet er af den højpatogene type H5N8. Det vil sige, at den medfører høj dødelighed blandt de fugle, der bliver ramt.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen gør også opmærksom på behovet for korrekt brug af værnemidler i fjerkræ- eller fuglebesætninger, hvor der er mistanke om smitte med fugleinfluenza.

Der henvises til Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende brug af værnemidler.

Fugleinfluenzaen er bragt til Europa med efterårets fugletræk fra Rusland og Kasakhstan. Flere europæiske lande har rapporteret om fugleinfluenza i både vilde fugle og i fjerkræbesætninger.

Flere lande har på linje med Danmark indført krav om indelukning af fjerkræ.

Kan mutere

Ifølge Fødevarestyrelsen var der i august 2016 udbrud i en nordjysk besætning og i juli 2016 udbrud i en fynsk besætning. Begge gange af den, der kaldes for den ‘lavpatogene’ slags, hvor H5N8 tilhører den højpatogene.

– Men den lavpatogene af slagsen kan mutere og blive til den højpatogene, der har en dødelighed på over 90 procent, har Stig Mellergaard, souschef i kontoret for dyresundhed i Fødevarestyrelsen, tidligere fortalt til Newsbreak.dk..

Højpatogen betyder, at den er meget mere smitsom. Det betyder også, at besætninger, der er smittet med en lavpatogen fugleinfluenza bliver slået ned.

Kan drille øjnene

Fugleinfluenza er som nævnt i udgangspunktet ikke farlig for mennesker, men det betyder ikke, at den ikke godt kan få stor betydning for os.

– Det kan give lidt øjebetændelse og der var en dyrlæge i Holland, der døde, siger Stig Mellergaard.

Samtidig var det en blanding mellem menneskelig influenza og fugleinfluenza var det, der omkring første verdenskrig førte til “Den spanske syge”, siger kontorchefen. Den slog mere end 50 millioner mennesker ihjel, heraf 14.000 danskere.

Stig Mellergaard oplyste endvidere, at stort set alle menneskelige influenza-former stammer fra Asien – især Sydøstasien.

Læs mere om den aktuelle fugleinfluenza-situation på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu