Fund af nyt liv i Antarktis

8. marts 2013 14:13 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Fund af nyt liv i Antarktis
Billede mangler

ANTARKTIS: Sidste år borede et hold russiske forskere næsten fire kilometer igennem isen i Antarktis for at skaffe vandprøver fra kontinentets største sø, Vostok. Søen har sandsynligvis ligget urørt i millioner af år, og nu hævder de russiske forskere at have fundet en ny bakterie i vandet, hvilket kan betyde, at søen også er vært for uopdaget mikrobiologisk liv.

 

»Efter at vi havde fjernet potentiel smittefare ved bakterien, fandt vi DNA, som ikke har sammenfald med de velkendte typer af DNA i den globale database,« siger Sergei Bulat, forsker fra Sankt Petersborg, til BBC.

»Vi kalder den her livsform for uklassificeret eller uidentificeret,« tilføjer han.

Forskerne understreger imidlertid, at de indsamlede data skal behandles og verificeres af andre eksperter, før man for alvor kan konkludere, at der er tale om ny DNA.

Boringen har taget flere år at planlægge og udføre, da søen befinder sig i et af klodens mest barske miljøer i det østlige Antarktis, hvor man har målt laveste temperatur nogensinde. Det var i 1983, hvor temperaturen lå på 89 grader under frysepunktet.

Vostok Søen måler intet mindre end 15.000 kvadratkilometer og har en dybde på op til 800 meter.

Tidligere har også amerikanske forskere brudt igennem isen på Antarktis og ned til en sø, Whillans Sø. Her er også fundet tegn på mikrobiologisk liv, men Vostok menes at have været endnu mere isoleret end Whillans, og den russiske opdagelse kan derfor vise sig at have større værdi end hidtidige opdagelser.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu