Fundamentet vakler under energipolitikken

11. februar 2013 04:13 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Fundamentet vakler under energipolitikken
Billede mangler

Prisen for at udlede CO2 er i dag så lav, at grundlaget for sidste års store danske energiaftale er ved at smuldre, skriver Berlingske.

 

Elprisen burde falde markant, men den grønne omstilling sender en ekstra milliardregning til danskerne.

I det store energiforlig fra marts 2012 som alle partier med undtagelse af Liberal Alliance er med i – er der forudsat en CO2-kvotepris på 139 kroner pr. ton i 2013 støt stigende til 213 kroner i 2020.

På grund af den økonomiske krise er CO2-kvoteprisen dog reelt styrtdykket til blot 30 kroner pr. ton, og analytikerne i den schweiziske storbank UBS har vurderet, at prisen kan falde helt ned til tæt på nul frem mod 2020.

Den lavere CO2-kvotepris burde få elpriserne til at falde væsentlig, men her slår regningen for Danmarks grønne omstilling igennem.

Friske beregninger, som Dansk Energi har foretaget for Berlingske, viser, at den lave CO2-kvotepris vil få industrien og forbrugernes bidrag til den grønne omstilling til at stige mere end en milliard kroner årligt frem mod 2020.

Der er nemlig en direkte sammenhæng mellem et fald i CO2-kvoteprisen og en stigning i det grønne bidrag, industri og forbrugerne betaler – den såkaldte PSO-afgift. Det er denne sammenhæng, Dansk Energi har regnet på.

I perioden 2013-2020 vil danskernes grønne bidrag således stige over ti milliarder kroner. Penge, som staten må opkræver over elregningen, hvis man blandt andet vil gennemføre de store havvindmølleprojekter, som samlet skal øge den danske vindmølle kapacitet med 1.450 megawatt. Og regningen i perioden 2013-2020 stiger til 12,5 milliarder kroner, hvis CO2-kvoteprisen bliver banket helt i nul.

»Vi kan se, at det økonomiske grundlag under energiaftalen skrider, og derfor bør ministeren tage initiativ til at samle forligskredsen. Alt andet ville være uansvarligt. Jeg opsiger ikke energiaftalen nu, men det her er meget alvorligt. Vi er nødt til at overveje, om der er tiltage i energiaftalen, der bliver for dyre og derfor ikke skal gennemføres,« siger Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt (V)

En helt afgørende del af energiaftalen er de kæmpestore havvindmølleparker Horns Rev 3 og Kriegers Flak, hvor udbudsprocessen netop er sat i gang. Nu sår det skrantende økonomiske fundament dog tvivl om de nye vindmølleparker.

»Der er klart, at når den forudsatte finansiering af nogle tiltag af en eller anden grund mangler, så må vi enten udskyde, beskære eller helt droppe nogle af de planlagt tiltag. Der kan sagtens blive tale om de kommende vindmølleparker, hvis vi skal beskære nogle investeringer,« siger energiordfører for Dansk Folkeparti Mikkel Dencker (DF).

For at undgå et kollaps af EUs CO2-kvotesystem har klimakommissær Connie Hedegaard foreslået, at man tilbageholder et massivt antal kvoter, der er på vej ud på det oversvømmede marked, for at løfte priserne. Det er dog tvivlsomt, om forslaget kan komme igennem, da det møder stor modstand fra den stærke industrilobby i EU.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu