ANNONCE

Fyldte urner stjålet: Nu vil kirke øge sikkerheden

12. juni 2020 12:46 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Efter et indbrud i graverbygningen ved Gjerlev Kirke, hvor to urner blandt andet blev stjålet, er sikkerhed blevet et fokus.

Natten til onsdag den 3. juni 2020 blev Gjerlev Kirke ved Randers udsat for et større tyveri. Fra kirkens graverbygning er alt værktøj forsvundet, men fra bygningen er en kasse med urner, der indeholdt aske, også blevet stjålet.

Indbruddet har fået Gjerlev Kirke til at øge sikkerheden, forklarer graver ved Gjerlev Kirke Gitte Christoffersen til Newsbreak.dk.

Hårdt plaget af tyveri

Godt nok har graver ved Gjerlev Kirke Gitte Christoffersen ikke før oplevet et indbrud på arbejdspladsen, men hun har talt sammen med et par kolleger, der har oplevet det ved netop Gjerlev Kirke.

Sandsynligheden for at møde ind til et indbrud er for tiden dog høj.

– Der er meget af det heromkring for tiden. Vi har oplevet en del andre kirker, der også har været udsat blandt andet Tvede Kirke, siger graver Gitte Christoffersen til Newsbreak.dk.

Østjyllands Politi meddelte i forbindelse med efterlysningen af urnerne, der blev stjålet ved indbruddet i Gjerlev Kirke, at det skulle undersøges, om der var sammenhæng med lignende indbrud.

– Vi er i fuld gang med efterforskningen og kigger også på, om der er lignende sager, der kan kædes sammen med indbruddet i Gjerlev, sagde politiinspektør Michael Kjeldgaard i en pressemeddelelse.

Gitte Christoffersen påpeger også, at kirker kan betragtes som værende et nemt offer.

– Vi er ret udsatte. Det er nemt at få adgang, og det er ikke alle kirker og kirkegårde, der er oplyst. Vi har heller ikke alarmer, siger hun.

Alarmer og overvågning sættes op

Men indbruddet i graverbygningen har betydet en ændring for Gjerlev Kirke.

Gitte Christoffersen fortæller, at de har været i kontakt med forskellige virksomheder omkring alarmsystem samt opsætning af overvågningskameraer.

– Vi er nødt til at gøre noget, siger hun og påpeger, at hun jo også som graver får nyt grej, der kunne være interessant for langfingrede typer.

Men det er ikke kun det materielle, der er fokus på. Det ville også gøre sådan, at personalet ikke møder ind til en så ubehagelig oplevelse, som hun selv gjorde onsdag morgen.

– Ham, der bor ved siden af kirken havde set en bil i løbet af natten, og så tog han kontakt. Jeg mødte ind lidt tidligere – også fordi jeg have håndværkere på, og de skulle ikke møde ind til det – og så så jeg det, siger Gitte Christoffersen og fortsætter:

– Man bliver da forskrækket.

Alt grej er væk

Selv om graverbygningen, hvor Gitte Christoffersen også har kontor, ikke var rodet efter indbruddet, så opdagede hun hurtigt, at der manglede en del ting.

– De havde taget det hele: Alt værktøj var væk, alt batteriværktøj var væk. De har taget havetraktoren og kørt det hele væk på vores trailer, siger hun.

Det betyder også, at hendes funktion som graver er problematiseret. Heldigvis har kirken fundet alternative muligheder for at lidt grej til arbejdet, blandt andet har de lejet sig til en havetraktor.

For nuværende er meget fokus omkring værktøjet, der blev stjålet, at der skal indhentes priser, som skal opgives til forsikringen med henblik på erstatning, forklarer graveren.

Traileren har kirken fået tilbage. Dog uden indhold. Traileren blev fundet i Tvede syd for Gjerlev, oplyste Østjyllands Politi i forbindelse med indbruddet.

Urner ikke fundet

Noget, som Gjerlev Kirke desværre ikke kan finde alternativer for, er de to urner med aske, der også blev stjålet under indbruddet. De stod i en kasse på Gitte Christoffersens kontor.

– Det ligner ikke urner i den kasse, de har stået i. De kunne meget vel ligne fire flasker vin. Men det er lidt mærkeligt, for kassen var dækket til af viskestykker og mapper, og så stod den bag to stole. Stolene har de så flyttet og bare taget kassen, siger hun og fortsætter:

– Det er underligt, for det eneste de har taget fra mit kontor, er kassen med urner og en lommelygte, selv om der er en del køkkenmaskiner. Det er lidt skørt, at det er det, de er gået efter.

Hun forklarer endvidere, at urner, der er klar til at blive nedsat, oftest placeres i graverbygningen. Og at opbevaringen af dem er fuldt ud forsvarlig, der er ifølge graveren ikke lovgivning om, at urner skal stå bag lås og slå.

Ifølge Østjyllands Politi, som Newsbreak.dk fredag har været i kontakt med, så er der desværre ingen nye detaljer i sagen.

– Der er ikke så meget nyt. Vi kommenterer ikke løbende på en efterforskning, medmindre der er tale om store gennembrud. Hvis vi finder urnerne, er jeg sikker på, at vi melder det ud, siger kommunikationsrådgiver ved Østjyllands Politi Janni Lundager til Newsbreak.dk.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu