ANNONCE

Fynsk er den smukkest dialekt

22. august 2012 14:09 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Fynsk er den smukkest dialekt
Billede mangler

Mojn, ka’e, wallah og æ hav.
Der er stor variation i det danske sprog, selvom Danmark er et lille land. Men hvis der skal hviskes søde ord i øret på danskerne, så foretrækker halvdelen af landet, at stemmen tilhører en fynbo.
Lyden af Fyn klinger nemlig smukt i ørerne på rigtigt mange danskere. Det viser en ny undersøgelse, foretaget af Hotels.com.
Hele 47 procent synes nemlig, at fynsk er den smukkeste af de danske dialekter. Og det overrasker ikke sprogforsker Michael Ejstrup fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
– På Fyn siger man, at fynsk, det er dét sprog, Vorherre taler med englene om søndagen. Derudover forbinder mange Fyn med noget rart og positivt med meget solskin og bindingsværkshuse og H.C. Andersens eventyr. Og i med at vi har sådan nogle lidt stereotype opfattelser af, hvad Fyn er, så vurderer vi også deres sprog godt og pænt, siger han til Newspaq.
Efter Fyn kommer solskinsøen med sin bornholmske dialekt ind på en flot andenplads.
– Det overrasker mig lidt, for når man spørger folk om ikke-københavnsk dialekt, så synes vi generelt, at dem i Aarhus og Randers, altså dem vest for Storebælt, taler pænere end dem østfor i eksempelvis Næstved, siger Michael Ejstrup.
Men smukt gør ikke forståeligt, for den bornholmske dialekt lander samtidig en flot andenplads over den dialekt, som de andre danskere har sværest ved at forstå. Førstepladsen for svært forståelig går lidet overraskende til den sønderjyske dialekt.
Og det bliver da også kun som trøstepræmie, at københavnere må modtage prisen for nemmest forståelige dialekt. De ligger nemlig helt i bund, når den kommer til skønhed. Godt hver tredje adspurgte pegede nemlig på den københavnske dialekt som Danmarks grimmeste.
Den oplysning køber Michael Ejstrup dog ikke uden forbehold.
– Lavkøbenhavnsk, altså moderne ungdomskøbenhavnsk, der et lidt hurtigt og smart, det ryger altid i bunden som noget, folk synes er grimt, hvorimod det københavnsk, som folk eksempelvis hører fra slebne TV-avis-værter, det opfattes positivt.
I alt 1.295 responder svarede på undersøgelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu