ANNONCE

Gåden om verdensberømt maleri er løst

25. februar 2021 19:31 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Det var Edvard Munch selv, der skrev på 'Skriget'

Norske eksperter fastslår efter omfattende undersøgelser, at Edvard Munch selv stod for en mystisk inskription på sit berømte maleri ‘Skriget’.

‘Kan kun være malet af en vanvittig’, står der i det ikoniske maleris øvre, venstre hjørne.

Nye undersøgelser i forbindelse med, at maleriet konserveres og undersøges, har ført frem til en forklaring på den underlige sætning i den røde himmel på maleriet, skriver Nasjonalmuseet i Oslo i en pressemeddelelse.

Ingen tvivl

– Der er ingen tvivl om, at påskriften er Munchs egen. Både håndskriften og hændelser fra den periode, hvor Munch viste maleriet frem for første gang i Norge, peger i samme retning, siger kurator Mai Britt Guleng fra Nasjonalmuseet, som ejer førsteudgaven fra 1893.

Dette findes sammen med fem andre versioner af samme motiv.

Inskriptionen nævnes første gang i forbindelse med en udstilling i København i 1904 – 11 år efter Munch havde malet billedet.

Analyseret håndskriften

Kuratorerne har blandt andet analyseret håndskriften og holdt den op mod Edvard Munchs breve og dagbøger.

Baggrunden er den kritik, som maleren fik, da han udstillede “Skriget” første gang sammen med flere andre malerier i efteråret 1895.

Kunstkritikeren Henrik Grosch skrev dengang, at man ikke længere kunne betragte Munch som en mand med en normal hjerne, mens andre satte spørgsmålstegn ved Munchs mentale tilstand.

Dette skal have gået Munch meget stærkt på.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu