Slut med natslukning af gadelyset

4. juli 2017 20:09 | Af: Elo Christoffersen, ec@newsbreak.dk

I 2010 indførte Kolding Kommune delvis natslukning af gadelyset. Nu tændes alle gadelys igen.

Slut med natslukning af gadelyset
De nye LED-armaturer giver et bedre lys og bidrager dermed til en højere sikkerhed på gader og veje. Her er det Vejlevej, hvor man kan se de gamle gadelamper til venstre og de nye LED-lygter til højre. Pressefoto.

Siden 2010 er to ud af tre gadelamper i Kolding kommune blevet slukket om natten mellem kl. 23 og 06 om morgenen – hele året rundt.

Det har både været en gevinst for økonomien og klimaet.

Men nu er det slut med natslukning, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

I 2013 gik Kommunen i samarbejde med EWII i gang med at udskifte 75 procent af alle gadelysene i kommunen til den energisparende LED-teknologi, og det har givet nye muligheder.

– Min forventning er, at vi kan afslutte renoveringen af gadelys ved årets udgang, og allerede nu har vi mulighed for at ophæve natslukningen på grund af den store energibesparelse de nye LED-armaturer giver, fortæller fagansvarlig Kim Bauenhøj fra By- og Udviklingsforvaltningen, der er kommunens koordinator på projektet.

Positive sideeffekter

I alt er omkring 15.000 af de utidssvarende og mest energiforbrugende armaturer udskiftet til LED.

Den energibesparelse Kommunen opnår ved at skifte til de nye LED-armaturer, sikrer at renoveringen kan finansiere sig selv over de næste cirka 15 år.

Når renoveringen er gennemført i 2017, er forventningen, at det gennemsnitlige energiforbrug på gadelyset vil være halveret i forhold til tidligere.

På miljøkontoen giver det en besparelse på 1.430 tons CO² om året, hvilket svarer til den årlige CO2-udledning fra cirka 500 parcelhuse. Men renoveringen har også
andre positive effekter.

– Vi forventer, at vi med den nye lyskilde, de nye master og med alle ledninger i jorden får en større stabilitet på belysningsanlægget, når vi er færdige med renoveringen, og så forventer vi ikke mindst en væsentlig forbedret kvalitet af belysningen, forklarer Kim Bauenhøj.

Det er allerede trådt i kraft med, at lyset ikke slukkes om natten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu