ANNONCE

Gældsstyrelsens gave: 75.000 sager kasseret

18. december 2019 16:53 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk og Ritzau Info

Medarbejdere i Gældsstyrelsen har været i arkiverne for at ordne ældgamle sager. I oprydning er flere sager blevet kasseret.

Gældsstyrelsen har i 2019 arbejdet særskilt med en oprydning i 400.000 sager, der har ligget hen blandt andet som følge af problemer med it-systemet EFI.

I bunken har styrelsen fundet 75.000 sager, der skulle kasseres, men også sager for 4,1 milliarder kroner, som nu skal inddrives.

Artiklen fortsætter efter videoen

Det er ikke sikkert, at det offentlige får alle pengene, da Gældsstyrelsen først nu skal undersøge, om skyldnerne har mulighed for at betale tilbage.

Ikke normalt for Gældsstyrelsen

Ifølge direktør i Gældsstyrelsen Lars Nordahl Lemvigh er oprydningen sket uden for den almindelige drift i styrelsen.

– Det er specielt. Det er ikke normalt, at man i en inddrivelsesmyndighed skal gøre det her. Men det er den situation, vi er havnet i med det her EFI-system, siger han.

I de 75.000 sager, der er blevet droppet under oprydningsarbejdet, gemmer der sig dubletter, forældede sager og sager med forkerte beregninger.

Gamle gældsposter

I løbet af arbejdet har Gældsstyrelsen stødt på ældgamle sager.

– Det er gældsposter, der stammer helt tilbage fra 30 år siden. Og så er der nogle af dem, hvor der er tvivl om korrektheden af gældsposterne, siger direktøren.

– Derfor har vi haft behov for at gå dem manuelt igennem, så vi er sikre på, at vi kun inddriver gæld, der er korrekt og lovlig.

Finde fysiske papirer

De gamle gældsposter kan være ramt af fejl, der eksempelvis får en forældet gældspost til at se ny ud eller en virksomhed, der er gået konkurs, til fortsat at optræde som skyldner i systemet.

At sagerne er så gamle, får betydning for arbejdsgangen, som kan tage væsentlig længere tid.

– Der er gældsposter, der er så gamle, at vi skal tilbage og lede efter oplysninger i arkiver, siger han.

Det kan betyde, at Gældsstyrelsen er nødt til at indhente fysisk arkiverede papirer hos den offentlige kreditor, som man oprindeligt skyldte pengene til, fremgår det af Gældsstyrelsens pressemeddelelse.

En gæld på 123 milliarder

Oprydningen har resulteret i 325.000 sager, hvor styrelsen nu går i gang med at kradse pengene ind via rykkere og muligvis senere ved at trække skyldnere i offentlige ydelser.

De 325.000 poster til en værdi af 4,1 milliarder kroner er dog kun en lille del af den samlede gæld til det offentlige. Seneste estimat lyder på en samlet gæld til det offentlige på 123 milliarder kroner.

Heraf regner Gældsstyrelsen med, at den kan få 29 milliarder kroner igen.

Dermed udgør oprydningen i de 400.000 sager 3,3 procent af den samlede gæld til det offentlige. Der er ikke noget estimat på, hvor mange af de 4,1 milliarder kroner, som det offentlige kan forvente at få igen.

Bedre inddrivelse i år

Ved siden af oprydningsarbejdet regner Lars Nordhahl Lemvigh med, at Gældsstyrelsen ender med at kradse 8,5 milliarder kroner ind i hele 2019.

– I år går det bedre end sidste år. Sidste år inddrev vi 7,1 milliarder kroner. I år forventer jeg, at vi inddriver 8,5 milliarder kroner, siger han.

Af finansloven for 2019 fremgår det, at Gældsstyrelsen har fået en bevilling på 755 millioner kroner. Dermed har styrelsen et nettoplus på cirka 7,75 milliarder kroner.

I styrelsen arbejder 1450 medarbejdere. Det svarer til, at hver medarbejder i gennemsnit har kradset 5,86 millioner kroner ind til det offentlige i 2019.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu