Så klam er din karklud: Derfor skal du skifte den nu

Din karklud overlever alt for længe. Det er vigtigt, at man løbende skifter karklud - og husker at behandle denne efter en række simple råd.

Udgivet Opdateret

Grillmaden er uden tvivl på menuen for mange danskere i den lækre sommervarme, men selvom grillen fjerner meget af madlavningen fra køkkenet, så er der stadig en masse nødvendigt arbejde på de normale slagmarker – eller man bør nok kalde det rengøringsmarker.

De mange tallerkener, glas og bestik bliver vasket i et væk, og mængden af opvask synes altid større om sommeren. Netop derfor er det også vigtigt, at du som forbruger har styr på helt gængse husholdningsråd, så dine gæster ikke bliver syge og dårlige. Du skal holde køkkenet fri for bakteriebomber og potentielle sygdomme og skadedyr, men der er særlig én ting i køkkenet, der får lov at overleve alt for længe.

En af de vigtigste ting i et køkken er nemlig at få skiftet karkluden – og gerne ofte. Det har Michael René, der er hygiejneekspert og lektor på professionshøjskolen, tidligere fortalt på Newsbreak.dk.

– En god tommelfingerregel er, at man skal skifte sin karklud hver eneste dag. Hjemme hos os har vi en skuffe lige under køkkenvasken, hvor vi har karklude. Det er nemlig en god idé, at man har de rene karklude inden for rækkevidde og let tilgængeligt, siger Michael René.

Din karklud kan nemlig udvikle sig til et sandt slaraffenland for bakterier, når den ligger med madrester og er halvfugtig.

Få gode vaner

Når du har brugt din karklud, så er det vigtigt, at du ved, hvordan du skal håndtere den. Og her er særligt ét råd brugbart, hvis man skal tro Inge-Lis Kyllesbæk Andersen, der er dyrelæge hos Fødevarestyrelsen; karkluden bør hænges til tørre efter brug.

– Hvis man gør det, så giver man bakterierne de dårligst mulige betingelser for at vokse, da de godt kan lide at gro i et lunt og fugtigt miljø, siger Inge-Lis Kyllesbæk Andersen, som påpeger, at der kan samle sig mange forskellige typer bakterier i en karklud som eksempelvis campylobacter og salmonella, hvis man har arbejdet med kylling.

Det kan rent faktisk lade sig gøre at vaske visse karklude, men dette skal altid ske ved minimum 60 grader. Herved er du nemlig sikker på, at du får dræbt bakterierne, der måtte gemme sig i kluden.

Powered by Labrador CMS