ANNONCE

Garder får fornem gave af dronningen

17. marts 2021 19:23 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Jeppe Nørhave Illum blev af foresatte og kammerater udpeget som tjenesteperiodens bedste garder

Dag ind og dag ud står garderne vagt ved de kongelige palæer og slotte.

Onsdag blev en af dem belønnet med et armbåndsur overrakt af dronning Margrethe som tak.

Det var garder Jeppe Nørhave Illum, der fik overrakt “Dronningens Ur” ved den såkaldte urparade ved Livgardens Kaserne i København.

Det er en hædersbevisning, som overrækkes ved afslutningen af tjenestetiden til den garder, der af vagtkompagniet er udvalgt som tjenesteperiodens bedste garder.

Den pågældende garder er udpeget af såvel foresatte som kammerater, der i udvælgelsen lægger vægt på såvel god soldatertjeneste som på udvist kammeratskab, skriver kongehuset på sin hjemmeside.

Indstiftet i 1969

Hædringen blev indstiftet i 1969 i forbindelse med Kong Frederik IX 70 års fødselsdag og traditionen med uret går helt tilbage til 1970. Dengang hed det “Kongens Ur” og blev uddelt af Frederik IX.

– Det er et Georg Jensen quartz-ur, hvor der er indgraveret “Dronningens Ur”, har Jan Stoltenborg fra De Danske Garderforeningers sekretariat tidligere fortalt til Newsbreak.dk.

Der blev oprettet en fond og midlerne herfra kommer med bidrag fra alle medlemmerne i de danske garderforeninger.

– Den 11. marts blev fonden overdraget til kongen og kongen kunne bestemme, hvad midlerne skulle bruges til. Kong Frederik IX  besluttede, at pengene skulle bruges på indkøb af et armbåndsur. Bagsiden af uret skulle graveres med “Kongens Ur” og årstallet, forklarer Jan Stoltenborg.

Uret skulle gives til den bedste værnepligtige for hvert år.

– Uret blev første gang uddelt den 17. februar 1970, fortæller Jan Stoltenborg.

Uret skiftede navn

Kong Frederik IX døde den 14. januar 1972.

– Ved tronskiftet i 1972 ændrede uret navn fra “Kongens Ur” til “Dronningens Ur”. Uret er siden dengang blevet uddelt ved hver hjemsendelse, forklarer Jan Stoltenborg.

Hvordan er det for en garder, at modtage uret?

– Det er en dobbelt anerkendelse. Dels at være peget på af sine kammerater – for at være en god kammerat. Og dels at blive peget på af kompagniledelsen hos Vagtkompagniet for at være en dygtig soldat og en kompetent garder, siger Jan Stoltenborg.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu