Gavekort: Det skal du være opmærksom på

14. februar 2019 11:16 | Af: Keld Stampe, ks@newsbreak.dk

Gavekort og tilgodebevis er populære gaver. Men husk lige at læse det, der står med småt, så du ikke bliver snydt

Gavekort er altid lækre at få. Men vær opmærksom på, at der gælder særlige regler for brugen dem. For eksempel har et gavekort, uanset hvad det gælder til,  som udgangspunkt altid en udløbsfrist. Den lyder som oftest på tre år, men det kan være anderledes.

(I galleriet over artiklen kan du se, hvad du især skal være opmærksom på).

Blandt andet hvis gavekortet gælder til ydelser, hvor priserne stiger i takt med de almindelige serviceydelser. Det kan være ét år, hvis det gælder til et besøg hos frisøren eller til et klippekort i svømmehallen.  Desuden hvis det er aftalt ved købet, eller hvis sælger simpelthen har stillet en kortere frist som et vilkår for brugen. Fristen må dog ikke være urimelig kort. Det skriver Forbrugerrådet Tænk.

Endelig er der også forretninger, der tilbyder gavekort og tilgodebeviser, der gælder lige så længe, forretningen eksisterer.

Gyldighedsperioden skal fremgå af gavekortet eller tilgodebeviset. Gør der ikke det, er det udstederens ansvar at bevise, at der var aftalt en kortere frist end de tre år. Er du blevet lovet en længere frist end det, der fremgår af gavekortet, er det til gengæld dig, der har bevisbyrden.

Udbetaling af elektroniske gavekort

Et elektronisk gavekort, for eksempel et plastikkort med en magnetstribe eller et gavekort, som er modtaget på mail eller sms, kan man få man få udbetalt kontant op til et år efter, det er udløbet. Uanset om butikken har skrevet bag på plastikkortet eller i vilkårene, at beløbet ikke kan veksles til kontanter.

Ved udbetaling må butikker godt, hvis det elektroniske gavekort stadig er gældende, tage et gebyr svarende til forretningens udgifter ved udbetalingen. Er det udløbet, har man op til 12 måneder efter udløbsfristen til, uden gebyr, at få beløbet udbetalt.

Det gælder også, at butikken skal have gebyret beskrevet tydeligt i vilkårene eller oplyst om det direkte på gavekortet.

Endelig skal man selvfølgelig være opmærksom på, at et gavekort eller tilgodebevis er ofte tabt, hvis butikken går konkurs eller skifter ejer. Derfor minder Forbrugerrådet Tænk også om, at det er en god ide, ikke at vente for længe med at bruge det.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu