ANNONCE

Gemt i Auschwitz i 70 år: Jøde-guld fundet i konfiskeret kop

20. maj 2016 13:03 | Af: Anne Mejdahl Daugbjerg, ad@newsbreak.dk

Et sjældent fund af guldsmykker fra en kop, der blev konfiskeret fra en jødisk fange i Auschwitz er dukket op efter 70 år.

Blandt et hav af kopper fra en udstilling på museet i Auschwitz har man fundet smykker, der blev konfiskeret af nazisterne, da jøderne kom til koncentrations-lejren Auschwitz-Birkenau.

Personalet fandt smykkerne, da de opdagede, at en af kopperne havde en dobbelt bund.

– I arbejdet med at sikre emalje-køkkentøj i hoved-udstillingen, viste det sig, at en af kopperne havde en dobbelt-bund. Den var dog meget godt  – tiden har gradvist nedbrudt materialet, og den anden bund blev delt fra resten af koppen, siger Hanna Kubik fra mindesamlingen på museet i en nyhed på museets hjemmeside.

– Der var en kvindering af guld og en halskæde pakket ind i et stykke kanvas. Ringen og kæden har test-kvaliteter for guld 583, som findes på guld produceret i Polen i årene 1921-1931.

Smykkerne blev derudover testet af specialister, som fandt både kobber, guld og sølv.

Der bliver stadig fundet gemte skatte

På trods af at det er mere end 70 år siden, koncentrations-lejrene blev fri, bliver der stadig fundet en del effekter fra de jødiske fanger. Nazisterne løj uafbrudt for de jøder, der blev deporteret til lejrene. Beskeden var, at de blev flyttet til andre områder for at leve og arbejde.

– De tillod ofrene at tage lidt baggage med. På den måde sikrede tyskerne, at i baggagen – blandt tøj og livsnødvendigheder – ville de finde de sidste værdigenstande, de deporterede familier ejede, siger museumsdirektør, Piotr M. A. Cywinski.

Det er utroligt svært at finde frem til de retmæssige ejere af sådanne fundne værdigenstande, fordi der ikke er nogle spor tilbage på dem, der kunne hjælpe med at identificere dem. Indtil videre vil smykkerne derfor blive på museet som en del af udstillingen.

Man regner med, at over en million jøder og flere end 100.000 andre fanger blev myrdet i årene 1940 og 1945 i Auschwitz-Birkenau i det besatte Polen.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu