ANNONCE

Genåbning: Kommuner trodser Sundhedsstyrelsen

13. april 2020 19:31 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Børn, der bor med coronasmittede, bør blive hjemme, lyder det fra tre kommuner, der trodser vejledning.

Genåbning: Kommuner trodser Sundhedsstyrelsen
Flere kommuner har mandag meldt ud, at børn, som bor med coronasmittede personer, ikke bør møde op i daginstitutioner og skoler. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Flere kommuner trodser de officielle retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen og vil lade børn og voksne, der bor med en coronasmittet, få lov til at blive hjemme fra dagtilbud og skole.

Det gælder ifølge TV2.dk for Aalborg Kommune, Aarhus Kommune og Odense Kommune. Københavns Kommune oplyser, at det er en klog beslutning, og børne- og ungdomsborgmesteren vil undersøge, om det skal udspille sig lige vel i landets største kommune.

Børn- og ungerådmand i Odense Susanne Crawley Larsen (R) bekræfter i en pressemeddelelse udsendt mandag aften, at kommunen anbefaler, at børn med coronaramte familiemedlemmer ikke møder op.

– Det er vigtigt for hele genåbningen af Danmark, at forældre de kommende dage sender deres børn i dagtilbud og skole med tryghed i sindet. Med vores anbefaling af, at børn i familier med COVID-19 bør blive hjemme, sikrer vi det, siger hun.

Kan godt komme

I Sundhedsstyrelsens retningslinjer står der ellers, at man som udgangspunkt godt kan komme i dagtilbud eller skole, selv om en person i husstanden er blevet konstateret smittet med Covid-19.

Men heller ikke i landets næststørste kommune, Aarhus Kommune, kan man anbefale, at børn med et coronasmittet familiemedlem, møder i institution eller skole.

– Det handler om at sikre den mest trygge opstart som muligt. Det har fyldt meget for forælderorganisationer og de faglige organisationer, og vi er overbeviste om, at vores anbefaling vil betyde, at genåbningen kommer til at forløbe bedre for alle, siger rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune Thomas Medom (SF) til TV2.

Det er en “klog” anbefaling, som også landets største kommune, Københavns Kommune, agter at tilslutte sig, siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) til Ritzau.

– Ud fra et forsigtigheds hensyn er det en klog anbefaling at komme med. Derfor vil jeg også drøfte med det politiske udvalg i Københavns Kommune tirsdag, om det er en melding, vi skal tilslutte os. Det vil i hvert fald være min anbefaling, siger Jesper Christensen til Ritzau.

Det bør ændres

Flere partier mener ifølge TV2, at sundhedsmyndighederne bør ændre retningslinjen.

Det gælder SF, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre.

– Vi kunne spare forældre og ansatte for noget besvær og forvirring ved fra Christiansborg at melde ud, at hvis man kommer fra hjem med Covid-19-smitte, så bør man ikke møde op her i første omgang, når vi genåbner. Det skal ske på en tryg måde, siger Jacob Mark, gruppeformand i SF, til Ritzau.

– Vi anerkender Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men derfor kan man godt politisk gå et skridt længere, siger han.

Godt halvdelen af landets kommuner er klar til at åbne de første institutioner fra onsdag, viser en rundspørge foretaget af Kommunernes Landsforening. Resten følger senest mandag den 20. april.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu