ANNONCE

Dette åbner nu – og sådan er retningslinjerne

18. maj 2020 09:02 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Mandag den 18. maj 2020 tager danskerne fat på genåbningens fase to.

Genåbningens fase to står danskerne foran mandag den 18. maj 2020.

Det betyder for mange, at de kan vende tilbage til hverdagen. Mestendels er det de ældste elever i folkeskolen, der kan se frem til at vende tilbage til hverdagen.

Der er dog også en del andre ting, der åbner denne mandag.

Hvad er en del af genåbningens fase to?

Foruden de ældste elever i folkeskolen – altså elever fra 6. til og med 10. klasse – så vender efterskoleeleverne også tilbage. Det er to grupper, som politikerne har talt meget om, og de kan nu endelig vende tilbage til skolebænken.

Desuden åbner de danske kirker igen op for gudstjenester. Før genåbningens fase to har kirken været åben for begravelser, bisættelser og dåb, dog kun med et maksimum af 10 deltagende inklusiv personalet i kirken. Ligeledes åbner synagoger og moskeer også.

Danskerne kan igen også vende tilbage til bibliotekerne, der også åbner mandag den 18. maj 2020.

Når morgenmaden, frokosten eller aftensmaden skal indtages, behøver det fra mandag heller ikke kun at være hjemme. For caféer og restauranter får lov til at servere mad ved borde både indendørs og udendørs i genåbningens fase to.

Zoologiske haver for bilister er også godkendt til at åbne mandag.

Hvilke retningslinjer gælder for genåbningens fase to?

For skolerne gælder det, at eleverne har krav på minimum fem ugentlige undervisningstimer, men der er fortsat tale om ‘nødundervisning’, derfor er de normale standarder for undervisning ikke mulige at leve op til. Undervisningen skal ifølge opfordringen foregå i mindre grupper. Elever kan også risikere at skulle møde ind på forskellige tidspunkter og have frikvarter på forskellige tider.

I kirker, moskeer og synagoger må der højest være en person per fire kvadratmeter gulvareal. Der skal være mindst en meter mellem personerne, med mindre der er tale om særlige situationer, hvor smitterisikoen er øget, så skal der være to meters afstand. Desuden skal lokalerne være indrettet til at minimere smittefaren, ligesom der skal være sæbe og håndsprit tilgængeligt.

Går man på bibliotekerne vil man opleve, at der er særligt fokus på udlån og hygiejne som en del af genåbningens fase to. Kontakten mellem ansatte og brugere skal mindskes ved afstandstape og ruminddeling blandt andet. Derudover skal det undgås, at udstyr som printere og computere bruges. Hvis det skal bruges, må der maksimalt være en person per fire kvadratmeter gulvplads. Det er heller ikke muligt at tage ophold på bibliotekerne. Dog gælder det, at kortvarige stående ophold for at udvælge lånemateriale til at tage med hjem er godkendt.

På resturanter og caféer skal der være to kvadratmeter per person. Hvis gæsterne står op, er det derimod fire meter. Serveringsstederne kan ikke holde åbent til længere end midnat, ligesom det heller ikke er tilladt at minde om en natklub eller et diskotek. Det gælder for resturanter og caféer, at de skal overholde forsamlingsforbuddet, som betyder, at de ikke må servere for et selskab på over ti personer. Et selskab bør desuden bestå af personer, der i forvejen har tæt kontakt.

Fakta

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu