Gerningsmænd slipper for erstatning til ofre

23. februar 2012 07:17 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Gerningsmænd slipper for erstatning til ofre
Billede mangler

Staten betaler flere og flere millioner kroner i erstatning til ofre for vold og seksuel misbrug, som gerningsmændene har pengekvaler.
Sidste år måtte politiet betale 163,5 millioner kroner i erstatning til ofre. Det er en stigning på 12 procent i forhold til året før, og en tredobling siden 2003, viser tal fra en endnu ikke offentliggjort rapport fra Erstatningsnævnet.
I samme periode modtog politiet blot 2,2 millioner kroner i frivillige indbetalinger fra de dømte, oplyser politiassessor i Rigspolitiet Christina Fløystrup.
“Vi gennemgår sagerne og vurderer, om pengene kan hentes i de konkrete sager. Der kan være omstændigheder, der gør, at gerningsmanden ingen betalingsevne har overhovedet,” siger Christina Fløystrup til Newspaq.
Det kan være en narkoman, der bor på gaden. Men det kan også være, at der er død gerningsmand eller en ukendt gerningsmand, understreger hun.
“En del voldsofre får penge, uden at nogen bliver dømt, og så er der ikke en gerningsmand at gå efter,” forklarer Christina Fløystrup, som understreger, at politiet automatisk betaler erstatningen til ofrene, når afgørelsen fra Erstatningsnævnet er faldet.
“Det sker for at hjælpe voldsofferet, så de ikke skal have en kamp for at få de her penge,” siger hun.
Det er Skats opgave at få skrabet de penge ind, som politiet ikke får frivilligt fra gerningsmændene. Og her registrerer man ikke, hvor mange penge, det lykkes at få ind.
Professor i strafferet ved Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted, er tvivler stærk på, at det lykkedes Skat at få meget mere hjem end politiet.
“Man skal huske på, at hele ordningen er lavet, af hensyn til ofrene, så de er sikre på at få deres erstatning. Og når så man ser på de kriminelle, så ved vi, at mange af dem ikke ejer kongens mønt,” siger han til Newspaq.
Han har dog svært at sige, om ordningen fungerer tilfredsstillende, som den er.
“Hovedhensynet bag ordningen fungerer meget godt, fordi ofrene får deres penge. Om man kan gøre mere eller burde gøre mere, det har jeg svært ved at vurdere,” fortæller han.
Skat får pengene ind ved at trække dem fra gerningsmændenes løn, hvis de altså får et job. En forudsætning for inddrivelse er dog, at sagen har været for retten, og der er faldet en dom for beløbet eller indgået et frivilligt forlig.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu