ANNONCE

Denne medicin kan være farlig for coronapatienter

22. maj 2020 20:17 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

En stor undersøgelse blandt 96.000 coronapatienter viser, at gigt- og malariamedicin ikke gavner - tværtimod.

Denne medicin kan være farlig for coronapatienter
USA's præsident, Donald Trump, holder beskyttelsesudstyr op foran ansigtet under et besøg på Fords fabrik i Michigan torsdag. Præsidenten har gentagne gange fremhævet hydroxyklorokin og klorokin som noget, han selv mener kan have en gavnlig effekt mod coronavirus, og han siger, at han selv har taget malariamidlet. Foto: Leah Millis/Reuters

Det har ikke nogen gavnlig effekt at behandle coronapatienter med to typer medicin, som det ellers er blevet fremhævet af blandt andre USA’s præsident, Donald Trump. Faktisk stik modsat, tyder det nu på.

Behandling med lægemidlerne klorokin og hydroxyklorokin kan i værste fald føre til, at coronapatienterne dør. Det viser en ny stor undersøgelse, der fredag er offentliggjort i det ansete lægetidsskrift The Lancet.

Lægemidlerne bruges normalt til henholdsvis at behandle malaria og gigt, og Donald Trump har tidligere i denne uge afsløret offentligt, at han har taget medicinen for at forebygge coronavirus-smitte.

Hvilket egentlig virker komplet vanvittigt, da USAs egen lægemiddelstyrelse advarer direkte mod at gøre netop det. Alt tyder på, at det absolut ikke bør benyttes, og nu bekræfter de nye testresultater netop det – og med uhyggelige konklusioner.

Stor risiko for død

Holdet bag den nye undersøgelse har kigget på 96.000 patienters journaler og fastslået, at brug af de to typer medicin øger risikoen for hjertestop og død med helt op til 45 procent.

– Behandling med klorokin eller hydroxyklorokin gavner ikke patienter med Covid-19. I stedet viser vores undersøgelser, at det er forbundet med en øget risiko for alvorlige hjerteproblemer og øget risiko for at dø., siger Mandeep Mehra, der er hovedforfatter på studiet og direktør på en hjerteklinik i Boston.

Stephen Griffin, der er lektor i medicin ved Leeds University, kalder den nye undersøgelse “en potentiel milepæl”.

– Det tyder på, at denne medicin absolut ikke bør anvendes udenfor en testsammenhæng, hvor patienterne kan overvåges for komplikationer. Det er klart, at højprofilerede anbefalinger af at tage disse midler uden klinisk tilsyn er både forkert og uansvarligt, siger Griffin, der ikke har været med til at lave undersøgelsen.

Fakta

Klorokin

Læs mere om klorokin og hydroxyklorokin her:

* Hydroxyklorokin er medicin i tabletform, som i EU er godkendt til behandling af gigt og hudsygdomme samt til forebyggelse af malaria.

* Der findes både et lægemiddel, der hedder klorokin og et, der hedder hydroxyklorokin.

* Hydroxyklorokin er en mildere udgave af klorokin, og kun hydroxyklorokin sælges i Danmark.

* I Danmark er der på nuværende tidspunkt kun lavet ganske få undersøgelser af klorokins og hydroxyklorokins effekt på Covid-19.

* Undersøgelserne udgør på nuværende tidspunkt ikke et solidt nok grundlag til at kunne vurdere, om klorokin eller hydroxyklorokin reelt har en effekt på coronapatienter.

* Det er heller ikke afdækket, hvilke bivirkninger lægemidlerne kan have, når de bruges i forbindelse med behandling af Covid-19.

* Hvis man tager midlet forebyggende mod malaria, kan det have sjældne bivirkninger som mavesmerter, kvalme, hovedpine og synsforstyrrelser.

* USA’s Fødevare- og Lægemiddelstyrelse (FDA) har givet en særlig tilladelse til, at klorokin og hydroxyklorokin kan bruges i kliniske forsøg og i nødsituationer.

* Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har meldt ud, at klorokin og hydroxyklorokin kun bør anvendes til behandling af Covid-19 i forbindelse med kliniske forsøg eller til behandling af coronapatienter i kritisk tilstand i nationale nødprogrammer.

* Generelt har flere EU-lande indskærpet, at hydroxyklorokin ikke er godkendt mod coronavirus, og at der på nuværende tidspunkt ikke er evidens for behandlingen.

Kilder: Lægemiddelstyrelsen, Sundhed.dk, Videnskab.dk.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu