ANNONCE

Giver Nordkorea en chance til

11. januar 2021 06:37 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Sydkorea håber, at coronasamarbejde og Bidens indsættelse som præsident kan bløde forholdet til naboerne op.

Giver Nordkorea en chance til
Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, gav i 2018 hinanden hånden under et historisk møde ved den demilitariserede zone mellem de to nationer, men siden er samtalerne mellem dem gået i stå. (Arkivfoto) Foto: Pool New/Reuters

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, håber, at samarbejde om coronapandemien kan genoplive landets forhold til Nordkorea, efter at samtaler mellem de to nationer mere eller mindre er brudt sammen de seneste år. Det siger han mandag i sin årlige nytårstale.

I talen understreger præsidenten, at han stadig er dedikeret til at arbejde med Nordkorea.

Moon Jae-in siger også, at hans regering i de kommende uger vil forsøge at kickstarte samtaler mellem USA og Nordkorea, mens Demokraten Joe Biden forbereder sig på at overtage præsidentembedet fra Donald Trump.

– Dialog og fælles velstand er den vigtigste drivkraft bag fredsprocessen på den koreanske halvø. Vores villighed til at tale når som helst og hvor som helst forbliver uændret, siger Moon Jae-in.

Biden kan være nøglen

Den sydkoreanske præsident, hvis tid på magten står til at slutte i 2022, har gjort samtaler med Nordkorea til et af sine vigtigste mål. Han siger, at han i den forbindelse vil være i tæt kontakt med Joe Bidens kommende administration.

– Vi vil styrke alliancen med USA i forbindelse med indsættelsen af Biden-administrationen. Samtidig vil vi gøre et sidste forsøg på at opnå et større gennembrud i de stillestående samtaler mellem Nordkorea og USA og Nord- og Sydkorea, lyder det fra Moon Jae-in. USA er en af Sydkoreas nærmeste allierede.

Men forsøg på at overtale landet til at opgive sit atomprogram og forbedre forholdet til USA og Sydkorea er gået i stå, siden samtaler om dette mellem præsident Donald Trump og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, brød sammen i 2019.

Samarbejde om det ligegyldige

I Nordkorea holder regeringspartiet, Koreas Arbejderparti, i disse dage kongres. Her har Kim Jong-un undervejs givet udtryk for, at landet skal udvikle mere avancerede atomvåben. I løbet af weekenden kritiserede Kim Jong-un også Sydkorea for at ville samarbejde om “ligegyldige problemer” såsom coronapandemien, nødhjælp og turisme.

Kim Jong-un har siden sin magtovertagelse i 2011 efter sin fars død været stort set enerådende i landet. I 2012 hædrede Koreas Arbejderparti hans afdøde far, Kim Jong il, ved at udnævne ham til “generalsekretær for evigt”. Ved partiets forrige kongres for fem år siden blev Kim Jong-un officielt tildelt titel af formand.

Den titel har han nu valgt at droppe igen.

Nyt image

Kim Jong-un har nemlig søndag fået ændret sin officielle titel fra formand for Koreas Arbejderparti til generalsekretær. Det meddeler Nordkoreas statsmedie KCNA ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AFP. Kongressen godkendte ændringen enstemmigt.

– Alle de delegerede udtrykte fuld støtte med bragende klapsalver, beretter KCNA fra kongressen i hovedstaden Pyongyang ifølge AFP.

Ahn Chan-il, en afhopper fra Nordkorea, som nu er forsker ved World Institute for North Korea Studies i Sydkorea, mener, at ændringen har til hensigt at cementere Kim Jong-uns autoritet på et tidspunkt, hvor landets økonomi er under pres.

– Kim ønskede at skabe et nyt image for sig selv og sin æra – der er forskellig fra sin fars – ved at være “formand”, men det lader til, at han har behov for at understrege sin tilknytning til sin far for at konsolidere sin lederposition i denne vanskelig tid, siger Ahn Chan-il til AFP.

Gået fløjten

Tidligere under den flere dage lange kongres har Kim Jong-un erkendt, at ikke alt er gået som forventet i henhold til en femårig økonomisk plan, som blev vedtaget på den forrige partikongres i 2016.

“Planen har fejlet i næsten hver en sektor”, sagde han i sin åbningstale tirsdag.

– Fristen for den tidligere femårsplan udløb sidste år, men næsten alle målene i den kom til kort, indrømmede Kim Jong-un.

Coronapandemien har forværret økonomien og samtidig isoleret Nordkorea yderligere. I januar sidste år lukkede landet sine grænser for at beskytte sig mod coronavirusset, der først dukkede op i nabolandet Kina.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu