Gjerskov vil skåne mælkebønder

24. februar 2013 20:11 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Gjerskov vil skåne mælkebønder
Billede mangler

I løbet af sommeren skal den store, europæiske landbrugsreform forhandles på plads, og et af de centrale punkter er den omstridte landsbrugsstøtte.

 

EU-Kommissionen ønsker et opgør med de enkelte landes fordeling af pengene, så det eksempelvis ikke er muligt at give visse typer landmænd mere i støtte end andre. I Danmark vil det især gå ud over kvægbønderne, som får mere i støtte end deres svine- og planteproducerende kolleger, men fødevareminister Mette Gjerskov (S) håber, at hun kan være med til at mindske slaget mod kvæg- og mælkeproducenterne.

Fødevareministeren mødes mandag med sine europæiske kolleger i Bruxelles for at forhandle en delaftale om den såkaldte interne omfordeling af støttemidlerne. Her vil hun støtte et kompromisforslag fra det irske formandskab.

»Hvis Kommissionens forslag bliver gennemført, vil danske mælkeproducenter miste op mod halvdelen af støtten fra EU. Det svarer til omkring 600 millioner kroner årligt, og det vil være en katastrofe, for erhvervet er i forvejen presset,« siger Mette Gjerskov.

»Det optimale ville være, hvis Kommissionen blander sig helt uden om, men med den irske model vil producenterne kun miste mellem fire og seks procent i støtte,« forklarer hun.

Spørgsmål: Hvorfor skal der være forskel på EU-støtten til svineproducenter og mælkeproducenter?

»I det hele taget vil vi jo gerne have mindre landsbrugsstøtte, men landmænd med kvægbesætninger er hårdt ramt af konjunkturerne, mens der er mere optimisme på andre områder. Det ville være ærgerligt, hvis det var landbrugsstøtten, som fik læsset til at vælte, og det er mit indtryk, at de øvrige landmænd accepterer forskellen på støtten,« siger fødevareministeren.

Hun forventer, at delaftalen om den interne omfordeling falder på plads mandag.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu