ANNONCE

Gode råd til solbeskyttelse

23. april 2015 16:59 | Af: Elo Christoffersen, ec@newsbreak.dk
 
Gode råd til solbeskyttelse
Foto: Scanpix.

Lysere dage og træernes lysegrønne knopper vidner om, at foråret er i gang, og sommeren venter lige rundt om hjørnet. Solens stråler kan nydes trygt, hvis du husker rigeligt solcreme med den rette faktor.

Danskerne elsker sol og sommer, og så snart kulden har sluppet sit tag, og solens stråler bryder igennem skydækket, skal tiden helst spenderes i landets parker, haver og fortovscafeer.

Men faktisk skal UV-indekset ikke være mere end 3, før huden skal beskyttes mod solens skønne, men skadelige stråler. For det er UV-strålerne og ikke temperaturen eller skydækket, der afgør, om din hud kan tage skade af solstrålerne.

Nyd solen med omtanke

Uffe Koppelhus, der er hudlæge, cand.scient., ph.d. og Scientific Advisor hos DermaPharm A/S, pointerer også vigtigheden af at nyde solen med omtanke og vælge solcremens faktor ud fra UV-indekset:

– Sol og solskinsvejr er fantastisk. Vi får lysere tanker og masser af D-vitamin, og det er godt for krop og sjæl. Men huden er kroppens største og mest eksponerede organ, og den ødelægges, hvis den udsættes for sol uden beskyttelse. I bedste fald nøjes huden med at få pigmentforandringer og blive for tidligt ældet. I værste fald giver det hudkræft.

Solcremes faktor vigtig

Solcremens faktor er en vigtig spiller for at undgå solskader, og her anbefaler hudlægen, at man benytter faktor 15 i Danmark op til UV-indeks 5. Når UV-indekset overstiger 5, er det en god idé at gå op i faktortal og vælge en vandfast solcreme med faktor 30 eller mere – specielt hvis huden er sart, lys eller ekstra sensitiv. Mængden af solcreme er også vigtig, for bruger du for lidt reduceres solbeskyttelsesfaktoren:

– Tommelfingerreglen er én håndfuld til én krop, forklarer Uffe Koppelhus, der afslutningsvis anbefaler at bruge en solcreme, der bærer Svane- og Astma-Allergi Danmark mærket for at undgå allergifremkaldende stoffer og unødig kemi.

Et godt eksempel er solprodukterne fra danske Derma.

Solsikker støtte

Derma har dette forår og sommer indgået et samarbejde med Børneulykkesfonden, der skal være med til at undgå solskoldninger hos børn og voksne:

– Danmark har en af verdens højeste forekomster af hudkræfttilfælde, hvilket bl.a. skyldes, at vi ikke bruger nok solcreme. Jo flere solskoldninger og jo mere UV-stråling vi får i barndommen, desto større risiko er der for at få kræft i huden senere i livet. Og det vil vi naturligvis gerne være med til at ændre på, forklarer Mette Bohnstedt, der er marketingchef hos Derma.

Hun er glad for at virksomheden sammen med Børneulykkesfonden har iværksat kampagnen SolSikker, der skal lære børn og voksne om solcreme og solråd med henblik på at nedbringe antallet af solskader senere hen.

Derma anbefaler, at man følger de tre solråd: Skygge, solhat og solcreme.

De 3 solråd:

Du behøver ikke at undgå solen, men nyd den med omtanke. Husker du de tre enkle solråd, så er du godt på vej og har fortjent en plads i solen:

•    Skygge: Giv solen en frokostpause mellem kl. 12 og 15, når UV-indekset er tre eller mere.

•    Solhat: Undgå at blive skoldet. Dæk bar hud til med tøj og hat, når solen står højest.

•    Solcreme: Husk solcreme! Den rette mængde er: Én krop – én håndfuld! Som regel er faktor 15 nok i Danmark.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu