ANNONCE

Ferie-guide: Kør sydpå uden kaos på bagsædet

1. juli 2017 08:02 | Af: Louise Bennetzen, lb@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Det tager knap halvandet døgn at køre fra Danmark til Italien. Men hvordan overlever du det halvandet døgn uden tablet, selv om børnene sidder på bagsædet.

Nogle familier ser ængsteligt frem mod den tid på året, hvor skolerne lukker dørene for sommeren og bilen skal pakkes til randen med bagage og børn. For at sidde fire mennesker og en baby i autostol i en bil i halvandet døgn, er en prøvelse for selv de bedste forældre. Men bare rolig her kommer nogle gode råd til bilferien.

Nøglen til succes ligger i, at du planlægger, planlægger og planlægger. Det siger Karsten Lemche fra FDM, der selv har kørt sydpå med bilen fuld af børn.

Hold pauser

Planlægning betyder også, at man indsætter pauser.

– Hvis du holder en masse pauser, er risikoen, for at barnet bliver køresyg, mindre. Der er ingen grund til at tænke, at man skal køre 16 timer i træk med mentaliteten om, at man “bare skal overleve de 16 timer”, siger Karsten Lemche.

– Når der er børn i bilen, er det godt at holde nogle rigtige pauser, hvor man kan få rørt sig, fortsætter han. Her kan man med fordel medbringe en fodbold eller en frisbee, så børnene kan komme ud at lege.

Lad børnene følge med

Pauserne nævner sundhedsplejerske Else Guldager også som en af de vigtigste ting i planlægningen af kør-selv-ferien.

– Hvis man kommer forbi byer, hvor man tænker, at børnene skal se eller opleve noget, er det rigtig godt, fortæller hun.

Det kan for eksempel være et springvand eller lignende. Selv de helt små børn kan have godt af at komme ud og ligge lidt på maven i stedet for at sidde i en autostol så mange timer ad gangen.

– Det kan også være sjovt for børnene at følge med i turen på et kort, så de ved, hvor man er på vej hen, fortsætter hun.

Hvis I køber et kort og tegner ruten ind, kan barnet sidde på bagsædet og følge med.

Hold igen med sukkeret

Et af de andre gode råd til bilferien er at give børnene en lille goodiebag, når man passerer en bestemt by. Det anbefaler Michael Moncur, der står bag legeboksen teebeebox, og som selv har kæmpet med at underholde sine børn i bilen.

– Når vi nærmer os nogle bestemte byer, får børnene en goodiebag, hvor der for eksempel er en tegneblok og nogle farveblyanter i, plus plus brikker, Lego, magnetbrikker eller nogle snacks, siger Michael Moncur.

Når det kommer til slik og sukker, er både Else Guldager og Karsten Lemche fra FDM enige: Det er fint i små doser, for det er noget nær uudholdeligt at skulle få et barn til at sidde stille under en sukkerrus.

– Nødder, vand og frugter er meget bedre på kør-selv-ferierne, siger Karsten Lemche fra FDM.

– Så kan is og slik være en glædelig overraskelse, fortsætter sundhedsplejerske Else Guldager.

Lav noget sammen

Hun understreger desuden, at ferier også handler om at få nogle fælles oplevelser, så derfor bør forældrene ikke sidde med hovedet i telefonen eller tabletten, mens børnene skal forsøge at underholde sig selv. Alle skal være med, når der leges i bilen.

– Vittigheder, sange og gættekonkurrencer er godt, men man må gerne have forberedt sig lidt. Så bliver det lidt sjovere, fortsætter hun.

Michael Moncurs favoritleg i bilen kalder han for “bilbingo”. Her får alle en bingoplade med forskellige ting, der skal findes. For eksempel en bro, en lastbil, et fly eller en sø.

– Så kan man både spille om en linje, et kryds eller hele pladen, siger Michael Moncur.

Klik igennem galleriet hvis du gerne vil have flere gode råd til bilferien.

Kilder: Michael Moncur, Karsten Lemche.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu