ANNONCE

Gør-det-selv-folk får hug af ekspert

16. november 2019 16:57 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

De giver sig i kast med farlige projekter, der kan koste dem dyrt, hvis det går galt, lyder kritikken.

Tre ud af fire professionelle elektrikere har det seneste år været kaldt ud for at udbedre hjemmelavede el-installationer. Det skriver TV2 Østjylland.

– Man kan godt stå og tænke for sig selv: “Det er eddermame et kvaj, der har været i gang her”, siger elektriker hos Lux-El, Thomas Bang Haaning til TV2 Østjylland.

Artiklen fortsætter under videoen

Han fortæller, at det er både dyrt og farligt, hvis man selv går i gang med at rode med strømmen uden at have styr på det.

Newsbreak.dk har tidligere skrevet om uheld som følge af gør-det-selv-arbejde, og det viser sig, at det langt fra kun er, når vi roder med el, at det går galt. Det fortalte overlæge Søren Larsen fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital.

Her ser man særligt arbejdet i haven og uden for husets fire vægge som en af de store syndere.

– Når det kommer til havearbejde, sker ulykkerne oftest, når vi skal op på en stige. Kombinerer du det med at have et stykke værktøj i hånden, så lægger det noget ekstra oven i risikoen, sagde han.

Vi falder

Hvor du får stød, hvis du ikke ved, hvad du laver, når du roder med strøm, risikerer du at falde og slå dig, hvis du stiller din stige på et usikkert underlag.

Generelt er der det problem, at danskerne kaste sig ud i projekter uden at passe ordenligt på sig selv.

– Det generelle råd er at kigge ordentligt på både værktøj og materialer, før du går i gang. Ved en motorsav er der eksempelvis nogle mærkater, der viser, om du bør have et ansigtsværn på, eller om du bør bære handsker, har Henrik Bisp, der er fagekspert for Bolius inden for byggeteknik og selv er håndværksuddannet som tømrer, tidligere udtalt.

Der er også ting, man bare skal holde sig helt fra som privatperson.

– Asbest og PCB skal du holde dig helt fra. PCB ser vi typisk i fuger ved døre og vinduer. Asbest ligger ikke kun på taget. Det kan også være i aftrækskanaler i huset eller omkring isoleringen ved en varmtvandsbeholder sagde rør, siger Henrik Bisp.

I galleriet kan du se, hvilke produkter der fører til flest ulykker.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu