ANNONCE

Gør du det forkert? Sådan vasker du hænder på den rigtige måde

15. december 2017 16:47 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Det er slet ikke vandets temperatur, der er afgørende.

Hvordan vasker du hænder? Gør du det overhovedet rigtigt? Det er ikke til at sige, fordi der er delte meninger om, hvad der egentlig er den rigtige og bedste måde at vaske hænder på. Derfor forsøger vi her at guide dig til en sund håndvask.

I 2012 offentliggjorde FNs regionale informationskontor for Vesteuropa en artikel, der indledes med en ret markant forklaring på, hvorfor det overhovedet er vigtigt at vaske hænder – med sæbe altså. Tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, viste nemlig, at diarréinfektioner koster 1,87 millioner børn under fem år livet hvert år, hvilket gør diarré til verdens næstmest almindelige dødsårsag blandt børn under fem.

En naturlig måde at slippe af med de bakterier, der er skyld i for eksempel diarréinfektion, er ved helt almindelig håndvask, men det skal naturligvis være på den rigtige måde – ellers hjælper det ikke noget.

Vigtigst er det dog at understrege, at mange vasker hænder forkert og for dårligt. Hænderne bliver nemlig ikke rene af en lynhurtig skylletur under den kolde vandhane. Tværtimod, så risikerer du at højne smitterisikoen. Klik dig gennem galleriet over artiklen og bliv klogere på god og korrekt håndvask.

Her kan du læse lidt om, hvad norovirus er. Det er en af de hyppigste sygdomme, du kan blive smittet med gennem mangelfuld håndvask.

Fakta

Omgangssyge har fået navn efter Roskilde

I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936. Her blev en tredjedel af Roskildes indbyggere ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man giver frosne hindbær et opkog i et minut. Baggrunden for denne anbefaling er, at der har været flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet. Når man koger bærrene, fjerner man norovirus.

Undgå at lave mad ved sygdom

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Restauranter, kantiner og butikker skal være meget opmærksomme på, at en syg medarbejder kan sprede virus. Ifølge fødevareloven må personer, der kan overføre smitte, ikke have med fødevarer at gøre.

Har du roskildesyge?

Hvis du er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, vandig ikke-blodig diarré, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 12 til 48 timer, fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Du er typisk syg i 24 til 60 timer.

Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring og indirekte via for eksempel grydeskeer, håndtag, vand og fødevarer.

Normalt bliver mellem 30 procent til 80 procent af de, der udsættes for smitte, syge.

Hvilke fødevarer kan du blive syg af?

Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre dig syg. Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand. Ofte er norovirus et problem på sygehuse, plejehjem og i institutioner. Sygdomsudbrud er også almindelige, hvor der indtages fælles måltider, som i kantiner og restaurationer.

/ritzau/

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu