ANNONCE

Gør du dette? Så bryder du loven

11. august 2019 06:23 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Cyklister landet over bryder loven hver eneste dag.

Det kommer næppe som nogen overraskelse af en af de aldersgrupper, der cykler allermest er de unge.

Men en ny undersøgelse foretaget af Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden afslører en dyster side til unge trafikanter. Seks ud af 10 unge bruger nemlig deres mobiltelefon, mens de drøner rundt på cyklen. Det oplyser Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

I en undersøgelse, som Wilke har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, svarer 62 % af de 13-16-årige nemlig, at de inden for de sidste to måneder har brugt mobilen håndholdt mindst en gang, mens de cyklede.

– Uopmærksomhed i trafikken er et stort problem. Når man cykler, er det vigtigt, at man bruger alle sine sanser på at holde øje med trafikken. Man er den svage part og kan komme alvorligt til skade, hvis man er så optaget af sin mobil, at man for eksempel overser en bil eller et rødt lys, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Undersøgelsen viser også, at de unge, som bruger mobilen, mens de cykler, primært bruger den til at svare på beskeder på sms eller sociale medier, søge efter musik, tage foto eller optage video fx til Snapchat eller til at tale i håndholdt mobil.

Et problem

Ligesom det er et problem, når mange danskere griber telefonen i bilen, så er det ligeså et problem på en cykel. Når du griber telefonen så fjerner du nemlig fokus fra vejen.

– Selv om teenagerne af og til kan virke som om, at de slet ikke hører efter, når vi forældre stiller krav, så virker det. Når man taler med sit barn om trafik og kræver at barnet selvfølgelig overholder reglerne og for eksempel ikke bruger håndholdt mobil på cyklen, så kan vi se i undersøgelsen, at de unge faktisk hører efter, og at det påvirker deres adfærd, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Artiklen fortsætter efter videoen.

I august måned vil politiet gennemføre kontrol på skolevejene i forbindelse med skolestart. Kontrollens formål er at få bilisterne til at overholde reglerne og vise hensyn til de tusindvis af skolebørn, der nu kommer ud på skolevejene. Men politiet vil også holde øje med de teenagere, der bryder reglerne og for eksempel bruger den håndholdte mobil, mens de cykler.

I galleriet øverst kan se en række ting, som cyklister særligt får bøde for, men også hvor politiet særligt holder fokus.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu