ANNONCE

Gør du sådan med din pension? Det er dyrt og dumt

31. maj 2020 21:48 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Danskerne har næsten 500 milliarder stående i hvilende pensionsordninger, og der kan være tusindvis af kroner at spare, hvis du går dem efter.

Mange skifter pensionsselskab, når de skifter job – og efterlader deres gamle pension som hvilende ordning.

Men hvilende ordninger kan koste dyrt i omkostninger, som kan være svære at gennemskue.

– Og forbrugeren er et nemt offer, hvis det afgivende eller modtagende selskab ikke giver objektiv information om eksempelvis priserne, siger cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk.

For nylig beskrev finans.dk en sag om pensionskunde, som i forbindelse med et jobskifte ville lukke sin gamle pensionsordning og overføre pengene til sit nye selskab.

Det afgivende selskab oplyste, at det ville koste omkring 100.000 kroner, men det fremgik ikke tydeligt hvorfor og hvordan. Og det er netop problemet, mener Morten Bruun Pedersen.

– Jeg kan ikke vurdere problemets præcise omfang, men allerede for to år siden blev det diskuteret i et udvalg i Finanstilsynet, så omfanget må være betydeligt, siger han.

Forbrugerne kan ikke vælge og vrage frit mellem pensionsselskaberne, ligesom de kan med banken. Når det gælder pension, kan man kun vælge at lukke sine gamle ordninger eller beholde dem.

Og det kan være en svær beslutning, hvis man ikke kan gennemskue priser, omkostninger, fordele og ulemper.

– Derfor er det afgørende, at man kan få nøgterne oplysninger fra det nye og det afgivende pensionsselskab, fremfor at de bruger tid på at stille modparten i et dårligt lys, siger Morten Bruun Pedersen.

Kig på løbende omkostninger

Læg ud med at spørge selskabet, hvad du betaler i løbende omkostninger, hvilke fordele der er knyttet til din pension, og hvad det vil koste at lukke den gamle ordning.

– Og hvis man synes, at prisen virker høj, kan man spørge, hvad tallene er baseret på, siger Morten Bruun Pedersen.

En hvilende pension kan koste 10-15.000 kroner i omkostninger om året. Og hvis du har skiftet job og derfor pensionsselskab tre gange, kan det altså løbe op i 30.000-45.000 kroner om året.

– Mange hvilende ordninger kan med fordel flyttes og samles, fordi de ellers risikerer at blive spist op af gebyrer, siger kontorchef Niels Enemærke fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som har lavet en stor analyse af pensionsmarkedet.

Samtidig er der stor forskel på, hvad de forskellige selskaber generelt tager for deres ordninger, gebyrer og tilhørende forsikringer. Og ofte stiger de løbende omkostninger, når der ikke længere bliver indbetalt til opsparingen.

Når du overgår fra løbende til hvilende ordning, overgår du nemlig ofte også til såkaldt “individuelle vilkår”.

– Og så kan prisen blive endnu dyrere. Så nærlæs, hvad de individuelle vilkår dækker over, og overvej, om opsparingens øvrige forsikringer og fordele opvejer prisen, siger Niels Enemærke.

Prisen skal nemlig ses i lyset af, hvad der ellers følger med af forsikringer, rettigheder og sundhedsordninger. Derfor kan man heller ikke sætte præcise tal på, hvad der er en god og dårlig pris.

– Men de fleste tilfælde kan det betale sig at flytte sine hvilende pensioner og slå dem sammen i sit nye pensionsselskab, siger Niels Enemærke.

Sidste år trådte en række nye regler for pension i kraft.

I galleriet ovenfor kan du blive klogere på de nye regler.

Fakta

Tidlig pension

  • Danskere i alle aldersgrupper drømmer om at forlade arbejdsmarkedet før tid, men det fylder mere for aldersgruppen 18-35 år.
  • Således ønsker 38 procent af de unge at forlade arbejdsmarkedet som 60-årig eller tidligere, mens det for alle de adspurgte er 31 procent.
  • Danskerne forventer dog først at kunne trække sig tilbage som 66- eller 67-årig.
  • Folkepensionsalderen er lige nu 65,5 år, men den stiger løbende til 68 år frem mod 2031.
  • Ifølge prognoserne vil folkepensionsalderen for den unge aldersgruppe ligge på omkring 73 år.

Kilde: Epinions-undersøgelse for PFA Pension.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu