Flere får ubehagelig kønssygdom: Kan gøre nyfødte børn blinde

31. august 2018 08:39 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Antallet af tilfælde gonorré i Danmark har i flere år været stigende. Nu er stigningen bremset.

Flere får ubehagelig kønssygdom: Kan gøre nyfødte børn blinde
Flere års kampagne for at få unge til at bruge kondomer kan være en af årsagerne til, at stigningen i antallet af tilfælde af gonorré i Danmark ikke længere er stigende. Foto: Scanpix

En bekymrende tendens ser ud til at være bremset. Efter flere års stigning er antallet af tilfælde af gonorré i Danmark stagneret. Det oplyser Statens Serum Institut i et nyhedsbrev.

I 2017 blev der registreret 3480 tilfælde af gonorré i Danmark, og det er dermed stort set det samme niveau som i 2016, hvor der blev registreret 3478.

Statens Serum Institut kan ikke med sikkerhed konkludere, hvorfor stigningen er standset, men peger på flere års informationskampagner blandt unge som en mulig årsag.

– Sundhedsstyrelsen har gennem flere år gennemført kondomkampagner rettet mod de unge, som udgør en stor del af patienter med gonorré. Desuden har både AIDS-fondet og Sex og Samfund gennem kampagner opfordret til hyppig testning for seksuelt overførbare sygdomme i de relevante risikogrupper. Der kan være andre forklaringer på, at stigningen er ophørt, og det kan ikke udelukkes, at forekomsten vil stige igen, skriver Statens Serum Institut.

Statens Serum Institut hæfter sig dog ved, at antallet af syfilis-tilfælde også ser ud til at være stagneret efter en årrække med stigninger.

bekymring over gravide smittet med gonorré i Danmark

Gonorré er en seksuelt overført sygdom, der kan smitte ved ubeskyttet sex. Sygdommen kan smitte ved både vaginal-, anal- og oralsex. Mange smittede oplever ingen symptomer, og derfor er det vigtigt at blive undersøgt hos sin læge, hvis man har haft sex uden kondom.

Gonorré viser sig oftest ved smerter, når man tisser, samt udflåd fra urinrøret og hos kvinder også fra skeden. Sygdommen kan i nogle tilfælde udvikle sig alvorligt og føre til alvorlige infektioner i underlivet.

Hos gravide kvinder er der fare for smitte til barnet ved fødslen, og derfor er det bekymrende, at der er registreret flere tilfælde af gravide kvinder med gonnoré. Barnet kan under fødslen blive smittet med  gonokokker, som kan give en øjenbetændelse, som på få dage kan ødelægge øjet og resultere i permanent blindhed.

– Sundhedspersoner opfordres til at være opmærksomme på gonokokker som årsag til øjenbetændelse hos nyfødte, især de første 14 dage efter fødslen, skriver Statens Serum Institut.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu