Gorillaen Samson er død

23. juli 2015 11:25 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Gorillaen Samson er død
Foto: Givskud Zoo.
Foto: Givskud Zoo.

Foto: Givskud Zoo.

I snart to årtier har hangorillaen Samson været en fast og populær bestanddel af Givskud Zoo, men nu er han død, oplyser den zoologiske have.

Den aldrende menneskeabe blev fundet død i sin indhegning torsdag morgen, oplyser den zoologiske have.

»Det kommer ikke helt bag på os, at Samson er død, for han har i en længere periode vist tegn på, at han ikke var helt på toppen,« siger direktør Richard Østerballe i en pressemeddelelse.

»Samson har, som mange gamle mænd, haft sin egen medicinboks og dagligt været medicineret for at kompensere for den dårlige hjertefunktion. Hans høje alder, og det at han på det seneste tabt sig en del, har indikeret, at vi formentlig ikke ville have ham så længe endnu,« fortsætter Richard Østerballe.

For to år tilbage fik Samson konstateret et forstørret venstre hjerteforkammer, der betyder, at der ikke pumpes tilstrækkeligt med blod rundt i systemet.

Hangorillaen har været en populær skikkelse i Givskud Zoo. Den zoologiske have har eksempelvis oprettet en Facebook-side i gorillaens navn, »Samson fra Givskud«, og målt på positive tilkendegivelser – over 12.000 likes – er det et vellidt dyr, der er afgået ved døen.

Det er ikke helt fastlagt, hvor gammel Samson nåede at blive. Det er sikkert, at han kom til Københavns Zoo fra Cameroun i 1972, hvor han skønnes at have været to år gammel. Derfor anslås det, at Samson nåede at blive omkring 45 år.

Samsons gener lever dog videre i bedste velgående – otte unger har han bidraget med i et avlsprogram, og en af dem, hangorillaen Kipenzi, opholder sig stadig i Givskud Zoo, hvor man nu vil beholde ham som havens nye avlshan.

En obduktion af Samson skal fastslå den præcise dødsårsag.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu