Grækenland tættere på euro-farvel

9. maj 2012 09:08 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Grækenland tættere på euro-farvel
Billede mangler

Situationen i Grækenland spidser til. Der er endnu ikke dannet en ny regering og venstrefløjen afviser at opfylde sparekrav.
 
Grækenland nærmer sig en konfrontation med landets internationale långivere og risikoen for, at landet bliver nødt til at træde ud af eurosamarbejdet er stigende.
 
Der er endnu ikke dannet en regering efter søndagens valg, og sker det ikke inden den 17. maj, vil der igen blive udskrevet valg.
 
For første gang nævnte Den Europæiske Centralbank (ECB) tirsdag muligheden for en græsk exit fra eurozonen. Samtidig opfordrede Den Internationale Valutafond (IMF) Tyskland til at gøre mere for at demontere den eskalerende krise.
 
– Grækenland skal være klar over, at der ikke er noget alternativ til de aftalte reformer, såfremt landet fortsat ønsker at være medlem af eurozonen, sagde Jörg Asmussen, medlem af ECB’s direktion, til det tyske Handelsblatt.
 
Venstrefløjspartiet Syriza ønsker at rive den tidligere regerings aftale om nedskæringer i stykker, og det er årsagen til den kontante melding fra ECB.
– Folket har talt og nulstillet låneaftalen og løfterne afgivet til EU og IMF, sagde Alexis Tsipras, lederen af Syriza.
 
Syriza, der lige nu har initiativretten til at stable en ny regering på benene, afviser dermed at leve op til de sparekrav, som EU og IMF kræver gennemført for at stille milliardlån til rådighed for Grækenland.
 
Syriza blev overraskende næststørst ved søndagens valg, og partiet overtog retten til at forsøge at danne regering, efter at det konservative Nyt Demokrati mandag opgav at fuldføre den opgave.
– Vælgerne har givet politikken bag den barbariske låneaftale et knusende slag. De sagde rungende nej til planer om 77 nye nedskæringstiltag, sagde Alexis Tsipras.
 
Syriza ønsker, at Grækenland skal forblive medlem af eurozonen. Partiet taler om at sætte landets banker under “statskontrol” og om at udsætte afdragene på statsgælden.
 
Kravene fra Syriza fik hårde ord med på vejen af lederen af Nyt Demokrati, Antonis Samaras.
– Tsipras fortolker med utrolig arrogance valgresultatet som et mandat til at skabe kaos i landet, sagde Samaras.
 
Det er dog langt fra sikkert, at det lykkes for Syriza at danne regering. Hvis det ikke sker, bliver initiativet givet videre til det socialdemokratiske Pasok.
 
Det er højst tvivlsomt om EU, ECB og IMF er villige til at genåbne den græske aftale, der kom på plads efter måneder med hårde forhandlinger. Udtalelserne fra ECB’s Jörg Asmussen tyder ikke på det, og IMF har tidligere været meget faste om, at en aftale er en aftale.
 
Tirsdag aften blev Tyskland af IMF opfordret til at få krisen i eurozonen under kontrol.
– Udsigterne for den tyske økonomi er gode, men de overskygges af eksterne risici. Specielt problemerne i en række eurolande, hed det i en meddelelse fra valutafonden.
 
– Som eurozonens største økonomi kan Tyskland spille en afgørende rolle i at håndtere de udfordringer, krisen skaber.
 
Sandsynligheden for, at Grækenland forlader eurosamarbejdet inden udgangen af 2013 er steget til 75 procent, ifølge den amerikanske bank Citigroup.
 
Onsdag morgen prægede kursfald igen de asiatiske aktiemarkeder som følge af krisen i eurozonen.
AFP
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu