Græsk EU-medlemsskab i alvorlig fare

11. maj 2012 18:44 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Græsk EU-medlemsskab i alvorlig fare
Billede mangler

Lederne af Grækenlands engang så dominerende politiske partier gør fredag et sidste forsøg på at undgå endnu et parlamentsvalg, som ifølge meningsmålingerne massivt vil styrke et radikalt venstreorienteret parti.
Flertallet af grækerne ønsker at beholde euroen, men de stemte sidste søndag for partier, som afviser de strenge krav til besparelser, der har været forudsætningen for nye store lån til det kriseramte EU-land.
Europæiske ledere siger, at Grækenland vil være tvunget til at forlade eurozonen, hvis de indgåede aftaler bliver brudt.
Den sidste chance for at danne regering ligger hos Evangelos Venizelos, som er leder af det navnkundige socialistiske parti Pasok. Partiet var igennem årtier styrende i græsk politik, men endte på en svag tredjeplads ved søndagens valg.
Venizelos’ håb om at nå til enighed med det moderate Demokratiske Venstreparti, Dimar, er bristet, nu da partiet alligevel har afvist at gå med i en koalition.
Den tidligere finansminister har derfor ikke store chancer for opnå et gennembrud. Han har fredag forhandlet med sin konservative rival, Antonis Samaras, fra Nyt Demokrati, som selv allerede har opgivet at danne en koalition.
Hvis Venizelos heller ikke opnår resultater, ville alle partier få endnu en chance, før et nyvalg bliver udskrevet. Det vil i givet fald blive holdt inden for en måned.
– Vi kæmper for en regering, og der er stadig håb, siger Samaras efter sit møde med socialistlederen.
Ved et eventuelt nyvalg står de gamle parter står til at tabe yderligere pladser til Alexis Tsipras’ stærkt venstreorienterede parti Syriza. Den 37-årige Tsipras, der er tidligere studenterleder, er blevet en politisk stjerne for mange unge.
Hans parti er siden søndagens valg gået 11 procentpoint frem i meningsmålingerne og står til at få knap 28 procent af stemmerne ved et nyvalg.
Ifølge græsk lov får det parti, som får flest mandater, yderligere 50 pladser i parlamentet i bonus. Hvis det sker, at Syriza bliver størst, vil det politiske landskab i Athen være totalt ændret.
Det politiske dødvande fik fredag den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, til at sige, at EU og IMF gerne vil hjælpe Athen, men at det ikke er muligt, hvis de ikke selv vil gøre en indsats.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu