Græske vælgere vælter regeringspartier

7. maj 2012 06:50 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Græske vælgere vælter regeringspartier
Billede mangler

De to græske regeringspartier Nyt Demokrati og Pasok gik massivt tilbage ved søndagens parlamentsvalg, der har været præget af vrede og frustration over de omfattende nedskæringer og stramninger i det kriseramte, sydeuropæiske EU-land.
Tilsammen har de to partier fået 32,4 procent af stemmerne ved valget, ifølge en opgørelse fra indenrigsministeriet baseret på optælling af 95 procent af stemmerne. Dermed har partierne ikke længere flertal i parlamentet.
Det kan gøre det yderst vanskeligt for de to partier at gennemføre de offentlige nedskæringer, som de har aftalt med EU og Den Internationale Valutafond (IMF) til gengæld for at få stillet milliardlån til rådighed.
Ved valget i 2009 fik de to partier tilsammen 77,4 procent af stemmerne.
Det konservative Nyt Demokrati er ifølge målingerne stadig Grækenlands største parti med mellem 17 og 20 procent af stemmerne – en tilbagegang fra 33,5 procent ved valget i 2009.
Men på den yderste venstrefløj er partiet Syriza gået frem og bliver valgets næststørste parti, viser målingerne. Syriza står til mellem 15,5 og 18,5 procents opbakning.
Det socialdemokratiske Pasok står som ventet til valgets største nederlag med en opbakning på mellem 14 og 17 procent. Det er kun omkring en tredjedel af de 44 procent af stemmerne, som partiet høstede ved valget for tre år siden.
Mange af Grækenlands mindre partier, heriblandt Syriza, er gået til valg på at ville genforhandle eller helt annullere låneaftalen med EU, Den Europæiske Centralbank og IMF.
På de asiatiske finansmarkeder reagerer investorerne negativt på udfaldene af valgene i Frankrig og Grækenland. Aktierne falder med over to procent, og euroen er svækket mod dollar og yen.
Kilde: AFP

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu