Bofællesskab ser tilbage på 20 år med stor succes

1. juni 2017 09:50 | Af: Elo Christoffersen, ec@newsbreak.dk

Siden starten i 1997 er 97 - unge med særlige behov blevet udsluset fra bofællesskabet Gramrolighed i Kolding.

Bofællesskab ser tilbage på 20 år med stor succes
I 1997 etablere Kolding Kommune bofællesskabet Gramrolighed. Her bor 15 sent udviklede unge mellem 18 og 25 år, der har brug for socialpædagogisk støtte, og nu kan stedet fejre 20 års fødselsdag. Pressefoto.

– Det er ikke forkert at sige, at projektet er blevet en succes. Da vi startede i 1997 var målet at udsluse ca. fem unge med særlige behov om året – det vil sige 100 unge på 20 år. I dag viser tallet 97 og langt de fleste af dem er blevet stabiliseret så meget, at de i dag bor i egen lejlighed og kan klare sig selv eller med meget begrænset støtte, siger Ejgild Christensen.

For 20 år siden var socialpædagog, og nu afdelingsleder i organisationen ”Hjemmestøtten”, Ejgild Christensen, en af de fire medarbejdere, som var med til at etablere Kolding Kommunes bofællesskab Gramrolighed.

Her i 2017 er han fortsat leder i bofællesskabet, og i jubilæumsåret kan han gøre status og det med stor tilfredshed.

Det kan han sammen med blandt andre Lisbeth H. Poder og Anette Bech, som også har været med siden starten.

Fællesskab for sent udviklede unge

Gramrolighed er et opgangsfælleskab for sent udviklede unge mellem 18 og 25 år, der har behov for socialpædagogisk støtte i en periode fra et til tre år.

Der er 15 lejligheder samt fællesarealer. Lejlighederne fordeler sig med fem i hver af tre opgange samt en fælles lejlighed, hvor der er mulighed for fællesspisning og socialt samvær.

I underetagen er der indrettet aktivitetslokaler, opholdsrum, køkken, vaskerum samt et kontor for personalet.

For at komme til at bo på Gramrolighed skal beboerne visiteres via handicaprådgivningen.

Alle beboere har en samarbejdsaftale, som beskriver, hvilke behov for støtte og vejledning, beboerne har brug for.

Uafklarede forhold

Som udgangspunkt er beboerne uafklarede i forhold til arbejdsmarked ved indflytningen.

– Vi arbejder med øget selvbestemmelse og selvstændighed, og udfordrer beboerne til at tage selvstændige initiativer, lyder det fra Ejgild Christensen.

Han fortæller videre, at målet med de 15 beboere er, at de i så stort omfang som muligt skal have et liv som alle andre unge. Det lykkes i høj grad, for kun under 10 % af dem har efter tre år stadig brug for mere permanent støtte.

20 års dagen for etableringen af bofællesskabet fejres lørdag den 17. juni, hvor der arrangeres sommerfest for beboerne og deres pårørende.

Torsdag den 22. juni inviteres der til ”åbent hus” for alle tidligere beboere fra 16.00 til 19.00. Der er velkomst ved Social- og sundhedsudvalgsformand Lis Ravn Ebbesen(SF), der også var udvalgsformand for 20 år siden.

Tilmelding skal ske senest den 14. juni 2017 på 2225 2999.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu