ANNONCE

Grandprix-veteran om vindersang: Sikker på sejr

7. marts 2020 17:13 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Helge Engelbrecht er en vaskeægte melodigrandprix-veteran med en hel håndfuld hits bag sig, men kun én vindersang.

Snakken går livligt ved bordet, der på den ene side huser en vaske ægte melodigrandprix-veteran. Helge Engelbrecht har nemlig noget af en erfaring indenfor netop grandprix-sange.

– Jeg havde en idé om, at hvis jeg havde været der ti gange, så var det nok godt. Og det var det, siger Helge Engelbrecht til Newsbreak.dk med et smil.

Artiklen fortsætter efter videoen

Godt nok er det knap 15 år siden, han sidst var deltagende ved et melodigrandprix, men hans bagkatalog vidner om, at han om nogen har vidst, hvad der skulle til for at skabe en vindermelodi.

Har man bare en lille interesse for det store arrangement, så kan man formentlig også nynne med på hans absolutte grandprix-hit En lille melodi, der i 1987 løb med sejren ved det Danske Melodi Grand Prix.

Vidste den ville vinde

En lille melodi med Anne Herdorf ved mikrofonen og manden bag sangen – Helge Engelbrecht – på guitar blandt en lige linje af mandlige musiker, da danskerne i 1987 så den blive sunget til Dansk Melodi Grand Prix.

Den dag i dag er en lille melodi stadig et kært minde for Helge Engelbrecht. Det var sangen, hvor alt bare gik op i en højere enhed. Faktisk så meget, at han inden grandprixet vidste, at den ville vinde.

– Det blev så til, at jeg året efter Banke banke på (Vild med eventyr red.), havde En lille melodi, som jeg skrev om sommeren og allerede vidste ville vinde. Jeg var overhovedet ikke i tvivl om det, selv om jeg godt nok manglede c-stykket. Jeg vidste, at den var rigtig. Det var summen af det hele; en meget melodisk sang, en sang til tiden, der handlede om fred og frihed og et flot arrangement med det rigtige tempo, siger Helge Engelbrecht og fortsætter:

– Og i virkeligheden kan det godt være, at jeg får æren for det, men det var jo hele det store familiefællesskab omkring Studieværkstedet, der gjorde, at der kom alle de ting indover sangen.

Deltog ti gange

Det kan være svært lige at finde hoved og hale i, hvornår det egentlig var, at Helge Engelbrecht og hans hold af musikere og sangere deltog i ved Dansk Melodi Grand Prix. Derfor har han da også et dokument dedikeret til det, der indeholder sangenes titler, deres placering og teksten på dem.

Når øjet lister sig ned over rækken, der indeholde ti numre, så er der flere sange, der stikker ud foruden vindermelodien. Vi danser rock, danser rul, der særdeles kan huskes for sangeren Stig Rossen, der slog flik-flak eller én af de senere sange Som om det var i går, der siden har haft stor betydning for Helge Engelbrechts karriere.

– Det har været sjovt at være med i hvert fald, og der var jo dér i den gyldne periode i 80’erne, hvor vi var med første gang med Det’ Løgn, som jo er ved at være en gammel sag. Det er snart 40 år siden. Så kom Banke, banke på i 86, så kom En lille melodi i 87, så kom Vi danser rock og rul i 88, og de tre sange især var jo pænt store hits, der blev spillet alle steder, siger Helge Engelbrecht og fortsætter:

– Men jeg plejer jo at sige – uden at det skal lyde forkert – at så har det altid været den ene gang om året, og jeg har været fokuseret på så mange andre ting, så mit liv har slet ikke været baseret på grandprixet. Men jeg har lært meget af det og oplevet meget på den konto, især da vi vandt i 1987. Det var et helt vildt år. Det glemmer jeg da ikke.

Foruden at snakken går lystigt, så er det nemt at se, at Helge Engelbrecht brænder for sin musik. Hver gang der bliver talt om et nyt nummer, så bliver det sat på som et musikalsk bevis på det, han fortæller.

Stort set alle af de sange i de tidlige grandprix-tider er udklækket i Helge Engelbrechts tidligere studie Studieværkstedet, hvor flere af Danmarks store stjerner brugte tiden heriblandt Stig Rossen, Zindy Laursen og De Nattergale. Her blev grandprix-melodier, som Helge Engelbrecht ikke er manden bag, også til.

I alt er det blevet til, at Helge Engelbrecht har været en deltagende faktor i Dansk Melodi Grandprix 10 gange. Nogle af dem har han selv sunget, andre blev en anden solist. Dog endte det kun med en vindermelodi.

Ude af trit med virkeligheden

Sidste gang Helge Engelbrecht var repræsenteret ved Dansk Melodi Grand Prix var i 2006 med sangen Je ne regrette rien, der blev nummer fem.

Han har da forsøgt at indsende yderligere to sange, der ikke blev valgt. Men sangene bliver flittigt spillet, når hans band Neighbours & Friends er ude at spille eller i Helge Engelbrechts baghave, der er bedre kendt som Mariehaven, hvor flere tusinde kommer til Sommersang hver sommer.

Og når man siger sidste gang, så er det også noget Helge Engelbrecht mener. Han tænker faktisk ikke at over at indsende flere sange. Deltagelsen i melodigrandprix er ovre for ham, mener han selv.

– Jeg har meldt mig ud de sidste mange år, fordi det er blevet mere og mere show. Jeg kan godt forstå det som tv-producent, for det er et tv-program. Det er musikken, jeg er fuldstændig optaget af, og så er det jo sjovt at være en del af sådan en folkefest, siger Helge Engelbrecht, der mener, at han ikke selv ville kunne skrive noget nu, som passer til dagens melodigrandprix.

– Jeg er i dag helt ude af trit med virkeligheden i forhold til, hvad der rører sig, og jeg kan slet ikke finde ud af det, fordi jeg hører musik i dag, hvor jeg tænker ‘hold da kæft’. Engang imellem siger jeg for sjov, at jeg drømmer om at blive Danmarks ældste nulevende grandprix-repræsentant, men det er bare for sjov, tilføjer Helge Engelbrecht.

Journalisten anbefaler

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu