ANNONCE

Graveren opdagede stearin på gulvet en tirsdag – noget var helt galt

4. januar 2019 16:51 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

I Thorsø Kirke har de måttet skifte en lang række effekter ud efter et gement tyveri tilbage i 2016. Resultatet er blevet flot, men følelserne fra dengang spøger stadig.

Højt oppe på en bakketop med kig over den jyske by Thorsøs huse, der er hjem for omkring 1800 mennesker, står kirken. Det er ikke en stor kirke, men den er der, og den har historien med sig. Samtidig er den også rammen om et af de mest besynderlige tyverier på de kanter.

I midten af juli 2016 er det lykkedes tyveknægte at stikke af med en lang række effekter fra kirken. Messehagler, dåbskande, træfigurer fra 1600-tallet. Ingen logik. Døbefadet, der rent faktisk har en værdi, lå uberørt.

Her godt to og et halvt år senere er en langsommelig forsikringssag endt ud i, at Erik Bertelsen, der er menighedsrådsformand, stolt kan fremvise erstatningerne for Newsbreak.dk.

Ydmygelsens grimme ansigt

Kirken er opført i romansk tid – altså først i det første nye årtusinde – og den er med sin eminente placering et naturligt samlingspunkt for byen. Derfor slog det også ekstra hårdt, at tyve kunne finde på at stjæle fra kirken. Ikke bare stjæle værdier – stjæle historien.

– Følelsen af at nogen er kommet ind og har taget ting fra kirken sidder endnu. Det var en frustrerende oplevelse at gøre. Jeg synes virkelig, det er manglende respekt for noget, der er så gammelt. Det var faktisk en ydmygelse, siger Erik Bertelsen i dag.

Sammen med resten af menighedsrådet fornemmede han, at byens indbyggere – også de knap så kirkevante – alle tog det meget personligt, at nogen ville stjæle fra deres gamle, smukke kirke, der holder et søndagsgennemsnit på mellem 25 og 40 kirkegængere.

Håndværket er i orden

Siden Newsbreak.dk i august 2016 skrev om tyveriet – på foranledning af politiets fremlysning af effekterne – har Thorsø Kirke nu fået sine ting tilbage. Ganske vist ikke originalerne, men erstatninger. De gamle tror ingen på dukker op foreløbig.

– Det er fantastisk lavet. Helheden er bevaret og kommet tilbage i kirkerummet. Håndværket er i orden, siger formanden blandt andet om de nyskårne træfigurer, der har erstattet seks stjålne af slagsen på kirkens altertavle. Det er ikke til at se forskel på figurerne fra 1600-tallet, som står ved siden af de, der er skåret i 2018.

Fakta

Messehagel

Messehagel er en slags overbeklædning, som bruges af præster under nadveren og ved højtider.

Der er fire farver, som bruges alt efter, hvilken tid i den kirkelige kalender, der fejres. Grøn, hvid, rød, lilla.

Messehagelen er formet som en kort kappe uden ærmer, og så er den åben i siderne.

Heldigvis, kan man sige, fik kirken nye messehagler i 1996, og da de blev stjålet 20 år senere, skulle der væves nye. Det er lykkedes primært fordi Elín Stefánsdóttir, der vævede dem i 90’erne, stadig fungerer. Hun har lavet erstatningerne hjemme i Vrinners på Djursland. Træskærearbejdet måtte man se til Køge for at få erstattet.

En lang og sej kamp

Kirken undergik en stor renovering i 2012 – nødvendig, fordi byggeriet af jernal ganske enkelt smuldrede væk – og her blev der taget en masse billeder, hvorfor politiet i august 2016 kunne offentliggøre billeder af de stjålne effekter.

Godt en måned tidligere trådte kirkens graver ind i våbenhuset på en almindelig lysfuld sommermorgen. Der skulle gøres rent og gøres klar. Han opdagede hurtigt, noget var galt.

– Det var en tirsdag. Han opdagede, at der var stearin på gulvet, og det plejer der ikke. Det var så fordi, lysestagerne fra alteret var væk. Langsomt begyndte vi at finde ud af flere ting, der var væk, fortæller Erik Bertelsen.

Ikke længe efter begyndte arbejdet sammen med Nationalmuseet. Værdierne skulle kortlægges, så forsikringen kunne komme i spil, og de stjålne effekter erstattes. Det viste sig at blive noget bøvl.

Åben i dagtimerne – sådan er det

Udenfor kirken høres foruden fuglefløjt glade børns leg. Råbene kommer fra den nærliggende skole, hvor fra eleverne – hvis de vil – kan gå tværs hen over kirkens område. Selve kirkebygningen er også åben i dagtimerne. Det synes man i Thorsø, at der skal være, omend det endte som et problem.

For sagen med Thorsø Kirkes forsikringsselskab “Forsikringsenheden – Folkekirkens Forsikring og Selvforsikring” som omdrejningspunkt har blandt andet været forbi Kirkeministeriet. Først i september 2017 lykkedes det efter megen kamp at få udbetalt omkring en million kroner til at få genskabt de stjålne effekter.

Udfordringen var, at der ingen tegn på indbrud var, så forsikringsselskabet ville ikke bare sådan lige bøje sig. Ingen ved endnu, hvad der skete, og hvordan tyvene er kommet ind, ud og hvorfor. Sagen er fuldkommen uopklaret.

I Thorsø står kirken også den dag i dag åben. “Det synes vi, den skal. Som udgangspunkt skal kirken være åben for de, der har brug for det”, siger Bertelsen. Eneste forskel til nu er – foruden de udskiftede effekter – at kirkens ejendele er blevet DNA-mærket.

Dukker de nogensinde op?

Østjyllands Politi oplyser i dag til Newsbreak.dk, at sagen er arkiveret. Det betyder, at tyveriet ikke aktivt efterforskes længere, men hvis effekterne en dag dukker op, så står det i registret, at de er stjålet. I Thorsø Kirke regner man nu heller ikke med at se originaltingene igen.

– Vi er også kommet videre. Vi har fået nogle nye ting, der passer rigtig godt ind, og så må det være sådan, siger Bertelsen.

Da der er tale om noget meget særlige effekter, mener han ikke, at tyveriet skyldes berigelseskriminalitet. Det er noget nær umuligt at komme af med den slags her i landet, når det er så letgenkendeligt.

Ved du noget, kan Østjyllands Politi kontaktes på telefonnummer 114.

Orgelstemmeren og de høje toner

Ærligt talt, så er der flere ting ved tyveriet af historiske elementer i Thorsø Kirke, der er komplet uforståelige. Især kosterne vækker undren. fem ud af i alt seksten træfigurer på altertavlen er fjernet. De tre allerøverste – som kun kan nåes med en stige – og så to foran, der nænsomt er fjernet.

Dertil er stjålet tre lysestager, tre messehagler, en dåbskande og en due i træ, der hænger over prædikestolen og symboliserer Helligånden. Nå ja, og så lige to ting mere.

– Her i kirken får vi stemt orglet hvert andet år – det var så her i sommeren 2018 – og i den forbindelse siger stemmeren så, at der da mangler to af de høje toner. Det kender vi ikke noget til, og ingen har lagt mærke til det. Stemmeren forklarer så, at de to høje toner sjældent reelt kan høres. Men forklaringen fandt vi. Piberne var simpelthen fjernet inde i orglet, så dem har tyvene jo også taget med. Det er simpelthen ubegribeligt, hvordan de har udset sig koster. Det giver ingen mening, siger Erik Bertelsen.

En detalje er, at en af de stjålne træfigurer, forestiller Judas. Han var – til de knap så bibelkyndige – kasserer i gruppen af disciple, og der er da noget poetisk over, at manden med pengeposen er blevet stjålet ved et tyveri, hvor den primære værdi er historisk og ikke decideret monetær. Judas endte i øvrigt med at forråde Jesus.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu