ANNONCE

Grønt lys til 21 kommuner: Her ryger skatten ned

25. september 2020 14:21 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

21 kommuner får penge til at sætte kommuneskatten ned.

21 kommuner får nu tilskud af staten til at sætte kommuneskatten ned.

Det er en del af den store udligningsreform, der tidligere på året faldt i hak, skriver Social- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Kommunerne hører alle til de i landet, der har haft den højeste kommuneskat.

I galleriet over artiklen kan du se, hvilke kommuner der kan sænke skatten.

Der er tale om, at de 12 kommuner i Danmark med højest kommuneskat får lov at sætte skatten til 26,3 procent på statens regning – og ni andre kommuner.

Fakta

Udligningsreformen

* Som et af hovedpunkterne får kommuner, der taber på reformen, lov at hæve skatten. Andre kommuner kan få tilskud til at sænke skatten tilsvarende.

For at anspore kommuner til at sætte skatten ned skabes der en ordning for tilskud, som svarer til rammen for skattestigningen.

* Det midlertidige tilskud gøres permanent. Det betyder, at der tilføres 6,5 milliarder kroner i 2021 i ekstra finansiering.

* Der flyttes i alt 1,4 milliarder kroner til Danmarks 30 yderkommuner.

* Udligningen for kommuner, der har mange udlændinge, justeres. Det samlede tilskud til kommunernes håndtering af udlændinge reduceres til det halve.

* Udligningen for hovedstaden og kommuner uden for området med højt underskud afskaffes.

Tilskud gives i stedet efter faste og objektive kriterier, som er målrettet de mest vanskeligt stillede hovedstadskommuner. Det nye tilskud udgør cirka 0,6 milliarder kroner.

* Der indføres loft over indtægter fra parkering på 320 kroner per indbygger. Modregning af indtægter under loftet afskaffes.

* Tilskud til særligt vanskeligt stillede kommuner hæves fra 200 millioner kroner til 350 millioner kroner.

* Der afsættes fem millioner kroner årligt per boligområd, der har særlig høj kriminalitet. For områder større end 5000 beboere udgør tilskuddet ti millioner kroner årligt.

* Nogle kommuner kæmper med meget udsatte familier på socialområdet. Derfor ændres systemet, så flere sager kan blive omfattet af refusionen, som gøres højere end i dag.

* Der ændres ikke i kommunernes serviceloft, så kommunerne kan bruge flere penge på den kommunale service.

Service tæller alt fra pleje af ældre, skoledrift og andre ting, man forbinder med velfærd og hjælp fra kommunen. I år er serviceloftet på 261,8 milliarder kroner.

Kilder: Aftale om reform af det kommunale tilskuds- og udligningssystem.

Statsstøtten skal sikre, at alle kommuner fortsat kan sikre velfærden, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag i en pressemeddelelse:

– Danmark er for lille til store forskelle. Både når det gælder vores velfærd og den kommuneskat, danskerne skal betale. Med udligningsreformen giver vi nu kommuner med de højeste skatteprocenter mulighed for at sætte skatten ned, uden at det går ud over velfærden. Så vi mindsker forskellene i skatteprocenten på tværs af kommunerne og sikrer et Danmark i bedre balance, siger hun.

Den største skattesænkning ser man på Langeland, hvor skatten står til at falde fra 27,8 til 26,3 procent.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu