Grønlandsk rebel-parti vil tilbage til rødderne

11. marts 2013 14:47 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Grønlandsk rebel-parti vil tilbage til rødderne
Billede mangler

Der var engang, hvor grønlandsk politik handlede om Grønland og om grønlænderne selv. Sådan er det ikke mere. Det mener det unge, venstreorienterede parti Partii Inuit (PI), som oplever overraskende stor popularitet under kampråbet »Kalaallinik nukittorsaaneq« – at styrke grønlænderne.

 

»Vi har valgt sloganet, fordi vi mener, at befolkningen skal styrkes. Der er mange, der har det svært med at betale deres husleje, og der er mange, som tager til Danmark, fordi huspriserne er for høje her. De har brug for at blive styrket. Det er, som om deres identitet er mindsket, og dem vil vi arbejde for,« siger formanden Nikku Olsen til Sermitsiaqs netavis.

Partii Inuit blev stiftet i januar som et løsrivelsesparti fra moderpartiet Inuit Ataqatigiit (IA). Partiets formand bryder sig ikke om den udvikling, som IA er gået igennem, siden de overtog magten ved sidste landstingsvalg, det såkaldte »sneskredsvalg«, i 2009.

Løsrivelsen er tilsyneladende faldet i god jord blandt de grønlandske vælgere, som ifølge meningsmålinger bakker Partii Inuit op med et gennemsnit på tre mandater ud af landtingets 31. Dermed kan partiet ende med at få stor indflydelse på, hvem der kommer til at danne regering.

Forfatter til bogen »Grønland – Mægtig og afmægtig« og journalist på Weekendavisen, Marianne Krogh Andersen, mener, at PIs mandater kan komme til at gå til det store oppositionsparti Siumut, som også har været ude at gjalde med på den skærpede, nationale retorik.

»Det kan have helt afgørende betydning for, om Siumut kommer i regering igen eller ej,« siger hun.

Grunden til, at PI ifølge Marianne Krogh Andersen ikke vil lægge stemmer til deres moderparti, IA, er, at det har bevæget sig i en alt for international retning, siden IA overtog regeringsmagten i 2009. Det har ifølge PI glemt de små erhverv i yderdistrikterne og fokuseret for meget på de store samarbejdspartnere uden for landets grænser.

Det har der været utilfredshed med, og PI har under valgkampen ikke holdt sig tilbage med at udnævne sig selv til det mest nationale og mest grønlandske parti

Før IA kom til magten, var det ifølge Marianne Krogh Andersen et mere venstreorienteret og danmarksskeptisk parti. Men hen over de sidste fire år i regeringen har IA og dets formand Kuupik Kleist nærmet sig den politiske midte, da de har arbejdet sammen med det socialliberale og danskvenlige parti, Demokraterne.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu