Grønlandske studerende kæmper med stemmeretten

12. marts 2013 12:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Grønlandske studerende kæmper med stemmeretten
Billede mangler

Når befolkningen i Grønland tirsdag går ind i stemmeboksen og sætter kryds i forbindelse med parlamentsvalget til Landstinget, er der allerede en gruppe mennesker med grønlandske aner i Danmark, der har stået over for den lange liste af kandidater.

 

Den lille gruppe består af to folketingspolitikere, 700-800 grønlandske studerende og en god håndfuld patienter, der er indlagt på danske sygehuse, samt grønlandske indsatte i Kriminalforsorgens institutioner. Det er dog lidt af en øvelse at få lov til at stemme til valget.

»Disse borgere er de eneste danske bosiddende grønlændere, som har stemmeret til valget. Men før de kan udfylde en brevstemme, skal de registreres på valglisten,« siger seniorrådgiver ved Grønlands Repræsentation i København, Adam Worm.

Normalt sker det helt af sig selv gennem CPR-registeret. Men hvis man er bosiddende uden for de fire grønlandske kommuner, mister man sin stemmeret. Adam Worm forklarer, at der er indført et princip i den grønlandske valglov, som gør det muligt for studerende i Danmark at stemme.

»Men det kræver, at de sørger for at få udfyldt en ansøgningsformular, som de får sendt til en kommune i Grønland for at blive registreret,« siger han.

Og det har ikke været nemt at få de unge til at registrere sig. Valgdeltagelsen ved de seneste valg har ifølge Adam Worm ikke været særlig høj. I Grønlands Repræsentation i København har de modtaget 35 brevstemmer i gennemsnit pr valg. Dog pointerer han, at de studerende også kan aflevere deres brevstemme på borgerservicecentrene i deres lokale kommune.

»Vi har heldigvis set en stigning af afgivne brevstemmer i år. Jeg tror, det hænger sammen med, at vi har været ude og gøre de unge opmærksomme på, at de ikke må glemme deres ret til at stemme,« siger han.

Der er cirka 8.000 grønlændere med dansk statsborgerskab, som i dag kun kan følge valget fra sidelinjen. De mister retten til at stemme til valget, når de har fast adresse i Danmark.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu