Grønlandske toppolitikere har tætte forbindelser til mineindustrien

1. februar 2013 01:22 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Grønlandske toppolitikere har tætte forbindelser til mineindustrien
Billede mangler

En gennemgang af nuværende og tidligere toppolitikere i Grønland viser, at flere af dem har eller har haft tætte forbindelser til den mineindustri, der lige nu er afgørende for landets fremtid. Det viser en gennemgang, Politiken har foretaget, skriver avisen fredag.

 

Gennemgangen viser blandt andet, at landsstyrestyreformand Kuupik Kleist (IA) og råstofminister Ove Karl Berthelsen (IA) er stiftere af mineralselskabet GreenGems, som de styrede indtil 2009, hvor de gav deres bestyrelsesposter videre til deres respektive hustruer, som de stadig har.

Ove Karl Berthelsen er desuden medstifter af transportvirksomheden Kamma Aps i Maniitsoq, der står til at høste en gevinst, hvis et planlagt aluminiumsværk bliver en realitet.

Også den tidligere landsstyreformand Lars Emil-Johansen (Siumut) har tætte forbindelser til industrien. Da han sad i Folketinget, var han nemlig også bestyrelsesformand i det australske mineselskab GME, viser Politikens gennemgang.

– Det er ikke et juridisk problem, men et moralsk problem. Det er uheldigt, at overordnede embedsfolk og politikere går direkte ind i industrien. Når man har – eller har haft – et tillidsjob i det offentlige, kender man systemet ud og ind og ved lige, hvor der skal trykkes, siger advokat Anders Meilvang fra organisationen Transparency Greenland til Politiken.

Men råstofminister Ove Karl Berthelsen (IA) afviser, at det er et problem.

– Jeg mener, at vi har et fornuftigt system i forhold til den politiske verden og den erhvervsmæssige verden. Grønland er ikke anderledes end andre små samfund. Kapaciteten og kompetencen og muligheden for at investere ligger hos et begrænset antal mennesker, siger han til Politiken.

Sidste år fastslog en uvildig undersøgelse af det grønlandske systems evne til at modstå korruption blandt andet, at det er »svært at kontrollere myndighederne, hvilket gør systemet sårbart over for korruption«, skriver avisen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu