Grønt lys til omfattende pille-tvang

6. marts 2012 13:53 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Grønt lys til omfattende pille-tvang
Billede mangler

Landets kommuner kan sende syge borgere på apoteket efter lykkepiller som betingelse for at udbetale sygdagpenge eller hvis borgeren er på vej på førtidspension.
Det slår Ankestyrelsen fast i en ny afgørelse af en konkret sag.
Men kommunernes beføjelser stopper ikke dér.
De kan i princippet ligeså godt forlange, at syge borgere skal tage blodfortyndende medicin, gigtpiller eller antibiotika – eller at de skal overholde diæter og gå til genoptræning.
“Så længe en behandling ikke udgør en risiko for liv og førlighed, så kan borgeren ikke sige nej og samtidig have ret til de ydelser. Men der skal også være et rimeligt forhold mellem de bivirkninger, behandlingen har og udsigten til at generhverve arbejdsevnen,” siger John Klausen, lektor i socialret ved Aalborg Universitet.
Ankestyrelsen har derimod tidligere slået fast, at kommunerne ikke kan kræve svært overvægtige borgere fedme-opereret, fordi det kan udgøre en risiko for liv og førlighed. Men i princippet kan de godt kræve en medicinsk behandling for fedme, så længe der er en lægelig begrundelse.
Det fortæller ankechef Pernille Fejfer fra Ankestyrelsen.
“Vi lægger nogle retningslinier for, hvad kommunerne skal holde øje med, når de ser de her sager. Og der siger vi klart, at kommunerne kan ikke stille krav om behandling med antidepressiv medicin for alle borgere, der kommer og ikke har det godt. Der skal være en konkret handlingsplan fra egen læge eller psykiater, som er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens vurdering af, hvornår det et velegnet at tilbyde antidepressiv medicin,” siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu