Grufuld sag om vamle overgreb: Nu starter den

21. februar 2019 22:27 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Der er udsigt til en større retssag som følge af de mange forhold.

Grufuld sag om vamle overgreb: Nu starter den
Nu starter den omfattende sag. Foto: Scanpix

En stor og omfattende sag om overgreb mod børn er snart klar til at begynde i retten. Der er tale om en mand på 63 år og en kvinde på 60 år fra Vejen, der blev varetægtsfængslet tilbage i november 2017.

De blev begge sigtet for vold mod og seksuelt misbrug af fire børn. Kvinden er mor til de fire børn, mens manden er biologisk far til to af dem. Der er i alt 17 forhold, som de to er tiltalt for – og alle de mange misbrug er begået i perioden 1987 til 1994.

Der er indtil videre afsat ni retsdage indtil videre i den omfattende sag om overgreb på børn. Retssagen vil foregå ved Retten i Esbjerg.

Massive anklager

I det, der skulle være inden for hjemmets trygge vægge, har den i dag 63-årige mand og den 60-årige kvinde ifølge anklageskriftet udsat en dreng og tre piger for både vold og seksuelle overgreb i den flerårige periode. Newsbreak.dk har tidligere fået aktindsigt i anklageskriftet, der danner rammen om tiltalen mod parret, der har siddet fængslet i et år.

Det, der står i anklageskriftet, er af en sådan karakter, at vi af hensyn til de involverede og til læserne i øvrigt ikke vil gå i dybdegående detaljer med anklagepunkterne.

Slag i ansigtet og strafpræget hverdag

Blandt andet skulle en dengang syvårig pige have været udsat for vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter og mishandling. Det skete eksempelvis ved, at manden med et bælte slog pigen i ansigtet, så bæltespændet ramte i venstre side af ansigtet med skade til følge.

Derudover skulle han have brændt pigens hånd med en cigaret – en afstraffelse for at hun ikke hentede en øl til ham. Generelt har livet for de fire børn været præget af vanvittige og ydmygende afstraffelser for forskellige “fejltrin”. En af pigerne oplevede også at blive holdt fast under vandet i et badekar, til hun mistede bevidstheden.

På et tidspunkt tvang parret også to af børnene til at stå op ad en væg i stuen, mens der blev kastet knive efter dem.

Familien er sammenbragt, og manden er således biologisk far til to af børnene, mens kvinden er biologisk mor til alle fire. Hun har ifølge anklageskriftet også spillet en ikke-ubetydelig rolle i det årelange misbrug.

Blandt andet skal hun have holdt den ene datter fast mod gulvet i stuen, mens hun sagde: “Nu skal du være god ved far”, hvorefter manden tvang sig til samleje med pigen, der var mellem 0 og 4 år gammel på tidspunktet.

Præmie i narkospil

Moren skulle også have fastholdt en af pigerne, sat sig overskrævs på hende og tvunget pigen til at udføre oralsex på sig. Mange af de gange, kvinden er nævnt i anklageskriftet, handler det dog om, at hun har været vidende om mandens talrige voldtægter, nedværdigelser, voldsomme tæsk og ydmygelser af børnene uden at reagere.

Kvinden er dog også flere gange nævnt som deltager. Også flere uidentificerede personer uden for familien skulle have deltaget i det årelange misbrug. Anklageskriftet peger på, at der har været tale om et misbrugsmiljø – i hvert fald i en periode.

Flere gange i slutningen af 1991 har den tiltalte mand i hvert fald ifølge anklageskriftet decideret udlovet sin egen datter som præmie i et spil om øl, narkotika eller lignende.

Overvandt frygten

Det fremgår af anklageskriftet, at faren i begyndelsen af 1990’erne har forsøgt at true et af børnene til tavshed.

Men et af de for længst voksne børn overkom tilsyneladende sin frygt i august 2017. Her gik personen ifølge fyens.dk til politiet og fortalte om den rædsomme barndom.

Forældreparret har siddet fængslet i sagen siden november sidste år. De var sigtet for overgreb indtil år 2000, hvor børnene ifølge fyens.dk blev fjernet, men der er altså kun rejst tiltale for misbrug indtil 1994.

Vejen Kommune ønsker over for Ritzau ikke at udtale sig om, hvilke grunde der var til, at børnene blev fjernet, og hvorfor kommunen ikke politianmeldte forældreparret. Heller ikke om der var indberetninger angående familien, ønsker kommunen at fortælle, før sagen er kommet for retten.

Sagen bliver behandlet over ni retsdage i marts og april 2019. Den er rejst som en nævningesag, hvilket betyder, at anklagemyndigheden vil gå efter en straf på mindst fire års fængsel.

Fakta

De groveste sager om misbrug af børn

Her er en oversigt over en række grove sager fra de seneste år om overgreb på børn og unge:

* Silkeborg: I marts 2018 bliver en frikirkepræst fra Silkeborg idømt tre et halvt års fængsel for at have begået flere seksuelle overgreb mod i alt otte unge mennesker fra frikirkens menighed. Dommen er anket til landsretten.

* Skagen: Da en otteårig pige i 2014 sammen med sin mor flytter ind hos morens nye kæreste i Skagen, bliver hverdagen et mareridt for pigen. I juni 2015 afgør Retten i Hjørring, at pigens 53-årige mor og den jævnaldrende stedfar har begået en række seksuelle overgreb mod hende, ligesom de har ladet flere mænd tvinge hende til samleje og oralsex. Moren får otte års fængsel, mens manden får syv.

* Bornholm: En adoptivfar og en mor fra Pedersker på Bornholm bliver i april 2013 idømt henholdsvis ti og otte års fængsel af landsretten for at have begået grove sexovergreb mod kvindens to døtre. Børnene fungerede gennem mange år som de dømtes sexslaver.

* Rebild: En 56-årig nordjysk mand bliver i 2012 af Vestre Landsret idømt 12 års fængsel for groft misbrug af otte børn, heriblandt seks af sine egne. Værst gik det ud over mandens ene datter, som blev misbrugt, fra hun var fem år. Landsretten ændrer dommen fra byretten, som lød på forvaring.

* Brønderslev: Et forældrepar fra Serritslev uden for Brønderslev bliver i 2011 i Vestre Landsret dømt for systematisk vold, vanrøgt og misrøgt mod ni sammenbragte børn. Den 42-årige far bliver idømt 11 års fængsel, mens moren på 38 år får fire år bag tremmer.

* Esbjerg: En 41-årig familiefar fra Esbjerg bliver i 2011 idømt syv års fængsel for at have begået sexovergreb mod otte børn gennem mere end 20 år. Manden nægter under sagen alt, men anker ikke dommen.

* Nakskov: En 42-årig mand fra Nakskov bliver i 2010 idømt ti års fængsel for at have misbrugt sin datter, siden hun var 15 måneder gammel. Overgrebene fandt sted gennem seks år. Manden bliver også dømt for at have distribueret børneporno, blandt andet billeder af datteren.

* Sønderborg: Vestre Landsret idømmer i 2010 en 60-årig mand fra Egypten ni års fængsel for at tvinge tre af sine døtre til forskellige former for sex og samleje. Misbruget foregik i syv år i familiens hjem i Sønderborg.

* Tønder: En 47-årig mand idømmes i 2007 ti års fængsel for at have misbrugt sine to døtre og for at have stillet pigerne til rådighed for andre mænd. Børnenes mor får en tidsubestemt behandlingsdom for medvirken til incest. 15 mænd er tilsammen idømt 45 års fængsel for at misbruge den ældste af pigerne. Pigen var da 10-11 år.

Kilde: Ritzau, Anklagemyndigheden.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu