ANNONCE

“Grundlag for retssag”

6. januar 2021 10:57 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Uvildige advokater finder grundlag for rigsretssag mod Inger Støjberg, skriver både TV2 og B.T.

Der kan rejses en rigsretssag, vurderer advokater. Arkivfoto: Scanpix

Ifølge TV2 News og B.T. konkluderer to uvildige advokater, som Folketinget har udpeget, at der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg (V).

Advokaterne har undersøgt materialet – herunder kommisionsberetningen om forløbet – og vurderer ifølge medierne:

“Samlet set er det vores vurdering, at der på baggrund af Beretningen er grundlag for at rejse tiltale mod tidligere minister Inger Støjberg for Rigsretten vedrørende indkvarteringsordningen og dens administration (se forhold 1 nedenfor) og at der er en rimelig formodning om, at Rigsretten, hvis Instrukskommissionens bevisvurderinger ikke ændres, eller nye afgørende beviser fremkommer, vil finde, at der foreligger fortsæt eller grov uagtsomhed, hvorved tiltalen kan føre til domfældelsen,”

Ovenstående er et citat fra redegørelsen, som TV2 bringer. Det er nu op til Folketinget at beslutte, om der skal rejses en rigsretssag mod Inger Støjberg eller ej.

Fakta

Støjbergs ulovlige instruks undersøges

Midt i maj indledte Instrukskommission arbejdet med at undersøge Inger Støjbergs (V) ulovlige adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Instruksen var ulovlig, fordi parrene havde krav på en individuel vurdering. Der kunne være par, som ikke måtte adskilles, for eksempel hvis de havde børn.

Instrukskommissionen får halvandet år til at granske sagen, der startede i 2016.

Læs mere her:

* Berlingske bringer i januar 2016 en nyhed om mindreårige asylansøgere, der er gift og bor med en voksen. Inger Støjberg annoncerer som udlændinge- og integrationsminister straks, at hun vil forhindre sager om “barnebrude”, når de kommer til Danmark.

* I en pressemeddelelse udsendt 10. februar 2016 fra Udlændinge- og Integrationsministeriet fik Udlændingestyrelsen besked om, at asylpar skulle adskilles, hvis den ene part var under 18 år.

* Instruksen er siden blevet betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville kræve en individuel vurdering af det pågældende par.

* Ombudsmanden kunne ikke komme videre uden egentlige afhøringer, hvilket er det, kommissionen er i færd med. Den har sikret sig en del materiale, der endnu ikke har været fremme i offentligheden.

* Flere medier har skrevet, at daværende udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, var advaret om, at det kunne være ulovligt at adskille parrene. Det har hun afvist.

* Inger Støjberg har forklaret, at samme dag, som instruksen blev afsendt, blev Udlændingestyrelsen mundtligt orienteret om, at der skulle tages forbehold i forhold til instruksen. Det har interne mails siden sået tvivl om.

* Et syrisk asylpar blev ved Københavns Byret i marts tildelt 20.000 kroner i erstatning, fordi de blev tvangsadskilt i 2016. Dengang var kvinden 17 år og højgravid. Manden var 26 år.

Kilder: Politiken, Information, Berlingske, Ritzau.

Opdateres …

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu