ANNONCE

Grydeske tilbagekaldes: Brug den ikke

10. november 2020 20:10 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Den skal leveres tilbage, hvor den er købt, eller smides ud.

Grydeske tilbagekaldes: Brug den ikke
Sådan ser den tilbagekaldte ske ud. Foto: Fødevarestyrelsen.

Fiskars Group tilbagekalder tirsdag produktet “Fiskars Functional Form Grydeske.”

Det sker, fordi der er risiko for, at produktet afgiver for høje mængder af PAA (primære aromatiske aminer). Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Fakta

Primære Aromatiske Aminer - PAA

Den hurtige forklaring om Primære Aromatiske Aminer:

* En kemisk stofgruppe, der blandt andet rummer benzidin, analin og 4,4-methylen- edianiline.

* Bliver tilsat plast, fordi det får den til at hærde hurtigere, hvilket effektiviserer produktionen. Må ikke benyttes i plast, som kommer i forbindelse med fødevarer.

* Har vist sig at øge kræftudviklingen i dyreforsøg. Er desuden allergifremkaldende. Stofferne er genotoksiske, hvilket betyder, at de påvirker generne. De påvirker altså ikke alene den person, som bliver udsat for stofferne, men kan også skade arveanlæggene.

* Optræder på listen for farlige stoffer med flere af de enkelte stoffer i PAA-gruppen. I et kemisk produkt skulle f.eks. stoffet 4,4-me- thylenedianiline mærkes med risikosætninger om alvorlig skade på helbred, allergifremkaldende virkning og skadelig virkning på arveanlæggene.

Kilde: Ingeniøren.

Fødevarestyrelsen skriver, at produkter, der afgiver PAA i en mængde over den tilladte grænse ikke er egnet til at komme i kontakt med fødevarer, og derfor bør forbrugere levere produktet tilbage, hvor det er købt, eller smide det ud.

Den tilbagekaldte vare har følgende data:
Fiskars Functional Form Grydeske
Produktkode: 1027299
Batchnummer: 200620
EAN stregkode: 6424002009665
Solgt i butikker i hele landet

Hvis man vil se, om man har købt en ske, der er omfattet af tilbagekaldelsen, er der lavet følgende guide:

“De pågældende skeer kan identificeres ud fra batchnummeret på bagsiden af emballagen over stregkoden. Hvis emballagen er kasseret, kan produktionsprintet findes på bagsiden af selve skeen. Hvis pilen peger mod 6 og 2, og et 0 er printet på begge sider af pilen, så er skeen fra omtalte parti.”

 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu